МУЗЕЙНА СБИРКА „СПОМЕНИ ОТ УЧИЛИЩЕТО” ОТКРИ ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР МИЛЕНА ДАМЯНОВА

МУЗЕЙНА СБИРКА „СПОМЕНИ ОТ УЧИЛИЩЕТО” ОТКРИ ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР МИЛЕНА ДАМЯНОВА

На 18 септември 2012 г. заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова откри в 125. СОУ „Проф. Боян Пенев“ музейна сбирка „Спомени от училището”, посветена на развитието на българското училище във времето.

Заместник-министър Дамянова честити новата учебна година на учениците и учителите. Във връзка с факта, че тази година „първият учебен ден” по случайност съвпада с едни много хубави духовни празници, тя пожела „Нека тази година започне с повече вяра, с повече надежда, с повече мъдрост, и разбира се с повече любов между нас, което означава, че приятелството и нравствеността трябва да бъдат винаги сред вас!”. Тя приветства идеята на училището да създадат музейната сбирка с думите: „Музеят, който се открива във вашето училище, тази добра инициатива на вашите учители, за която аз наистина зная още от зимата, е доказателство за това, че наистина това е едно училище за личности, какъвто е надписът на самото училище, ако са го забелязали медиите „Училище с лице, училище за личности”. Тези експонати ни връщат във времето доста години назад. Вчера дори ме попитаха дали си спомням първия учебен ден? Да аз си го спомням, но аз бих искала вие да си спомняте всички дни във вашето училище, не с носталгия, защото един ден ще има и малко носталгия, но да си ги спомняте с много голямо желание и тези спомени да ви карат да вървите напред и да търсите винаги доброто, да търсите винаги успеха. Защото българското образование има добри традиции, които ние трябва да съхраним, защото така се съхраняваме като общество и така наистина се градим като личности, както е написано и на вашето училище”.

Подаръкът, който заместник-министър Дамянова обеща за музея, е една сбирка от всички закони за българското образование, за българското просвещение, като се започне от първия и се стигне до последния, включително и един екземпляр от проекта на Закона за предучилищното и училищното образование.
Един от основните дарители на музейната сбирка, г-жа Ирена Тасева, прочете откъс с мисли за българския учител от списание „Учител”, издадено през учебната 1854/1855 година, в който се казва: „Общество, което не се грижи за своите учители, само по себе си се наказва…Дайте на учителя нужната свобода в кръга на професионалната му деятелност, осигурете му едно охолно материално положение. Ето ви едни добри училища – истински разсадници на просвещението”.

Във връзка с откъса за българския учител, заместник-министър Дамянова сподели: „Да, аз считам че българският учител трябва да бъде свободен. Това, от което има нужда българският учител, дори днес – това е свободата. А това пък ще привлече и повече млади хора към тази професия, защото младият човек, както и вие, както и учителят, за който професията наистина е призвание, обича да бъде свободен, обича да бъде иновативен, обича да се развива и обича да работи спокойно. Поклон пред вашия труд и това, действително, което зависи от нас като управленци, ще направим всичко възможно да ви осигурим тази свобода. Аз мисля, че новият закон дава много свобода на българския учител. По отношение на материалното положение вчера министър Игнатов обяви, че в следващата бюджетна година ще има повече пари за образование – между 60 и 80 милиона, така че ще осигурим и средства за заплатите чрез делегираните бюджети. Това са крачки напред, да малки са, но все пак се случват и важно е посоката да е правилна.”

Идеята на музейната сбирка е да обхване материалната култура на българското образование и на самото училище, за да могат съвременните деца да получат шанса да се докоснат до миналото в неговия автентичен вид. Експонатите са събрани от училища от цялата страна и са групирани по следния начин: училищно обзавеждане, училищна документация, учебно-технически средства, учебни помагала, помощна литература и лични вещи.

Споделете

GoTop