НА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ В СЛИВЕН БЯХА ДИСКУТИРАНИ ПРОГРАМИТЕ ПО ЛИТЕРАТУРА И ИСТОРИЯ ЗА ШЕСТ И ОСМИ КЛАС

НА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ В СЛИВЕН БЯХА ДИСКУТИРАНИ ПРОГРАМИТЕ ПО ЛИТЕРАТУРА И ИСТОРИЯ ЗА ШЕСТ И ОСМИ КЛАС

Обществено обсъждане на програмите по български език и литература и история и цивилизации за шести и осми клас беше проведено днес в Сливен с участието на учители по двата предмета от областите Сливен, Ямбол, Бургас и Стара Загора.

При представянето на програмата по български език от МОН съобщиха, че в първия гимназиален етап (VII-X клас) децата ще трябва да усвоят как да правят резюме на научен текст, резюме на медиен текст, автобиография, a във втория гимназиален етап – конспект на научен текст, реферат, мотивационно писмо и библиография.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов коментира, че дискусиите се правят с цел да се чуят колкото се може повече становища и да се коригират навреме слабите страни на програмите, ако такива бъдат идентифицирани. Каквото и да пише в програмите и учебниците, преподавателят е този, който превежда езика на учебниците пред своите ученици, посочи още Стаматов пред събралите се учители.

Добър знак е, че Министерството на образованието и науката прави такива обсъждания. Трябва да се чуе най-широкият кръг от мнения, за да вървим към по-качествено и по-добро образование, коментира при откриването на дискусията кметът на община Сливен Стефан Радев.

Експертите от Министерството на образованието и науката обявиха, че програмите са резултат от обобщението на много споделени мнения през годините. Предлагаме много по-лесна структура за учители, родители и автори на учебници, коментираха те. Като акценти експертите изтъкнаха, че в новите програми има повече часове и повече тежест в съдържанието както за българската литература, така и за българския език.

Предмет на дискусията беше и увеличаването на часовете по история в X клас, което беше посрещнато с одобрение от събралите се учители. Сред обсъжданите теми бяха балансираният брой произведения в програмите и степента, в която текстовете по литература отговарят на интелектуалното развитие на учениците в различните класове.

По-рано през деня зам.-министърът на образованието Диян Стаматов присъства и на честванията от 143-та годишнина от обесването на Васил Левски в Сливен.

Споделете

GoTop