НАД 1 000 СТУДЕНТИ ОТ УКРАЙНА УЧАТ В БЪЛГАРСКИ ВИСШИ УЧИЛИЩА

НАД 1 000 СТУДЕНТИ ОТ УКРАЙНА УЧАТ В БЪЛГАРСКИ ВИСШИ УЧИЛИЩА

Украйна е страната, от която идват най-много студенти от български произход да учат в България. През тази академична година в български висши училища са записани общо 1 049 студенти от тази държава, а повечето от тях са представители на българските общности. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с посланика на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук.

Посланик Илашчук посочи, че много украински младежи, които не са от български произход, също имат желание да учат в български университети. Възпрепятства ги обаче по-високият размер на таксите за обучение, който заплащат гражданите на страни извън ЕС. Проф. Цоков предложи български и украински университети да си сътрудничат като предлагат съвместно обучение. Една от възможностите е това да стане и чрез Европейския университетски алианс, в който да се включат университети от Украйна.

Посланик Илашчук изказа благодарност за това, че украинските деца, които са получили убежище в България след избухването на войната, са приети в български училища. „Много от тях успяха успешно да се адаптират и се чувстват сигурни и социално интегрирани“, посочи тя.

В срещата участва и заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова.

Файлове

Споделете

GoTop