НАД 2000 УЧЕНИЦИ В БЪЛГАРИЯ ТРЕНИРАТ ХОКЕЙ НА ТРЕВА

НАД 2000 УЧЕНИЦИ В БЪЛГАРИЯ ТРЕНИРАТ ХОКЕЙ НА ТРЕВА

Възможностите за популяризиране на хокея на трева сред учениците и практикуването му в повече училища бяха обсъдени на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с директора „Стратегии и развитие“ на европейската федерация по този спорт ЕвроХокей Том Смит. На нея присъстваха и заместник-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова, заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева, ректорът на Националната спортна академия проф. Красимир Петков и представители на българската федерация.

В момента хокей на трева тренират над 2000 ученици в България. Спортът се практикува в над 20 училища в София, както и в други области на страната като Варна, Бургас, Добрич, Плевен, Пловдив, Смолян, Силистра, Хасково и др., съобщи изпълнителният директор на българската федерация проф. Антонио Антонов. Федерацията търси възможности за популяризирането на този спорт, особено след изключителния успех, който постигна миналата година на Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Берлин българският национален отбор, завоювайки сребърен медал. Той е съставен изцяло от ученици и представители на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование на МОН в Пловдив. „С очите си видях коренна промяна в децата. Дори тези, които не бяха напускали родното си място и не бяха излизали никога извън семейството си, станаха деца на света. Това се отрази на светоусещането им“, каза директорът на центъра Катя Стоилова по време на срещата. По думите ѝ в началото е било трудно да се запишат 9 деца, а сега в отбора има 25 и дори няма място за всички желаещи.

От федерацията също изтъкнаха, че хокеят на трева е приобщаващ спорт, в който няма физически контакт и може да се играе едновременно от момичета и момчета, както и от хора с увреждания или в неравностойно положение.

Министър Цоков посочи като възможност и включването на хокея на трева в Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“ на Министерството на образованието и науката. По нея в момента се финансират занимания по футбол, баскетбол, волейбол и хандбал. Има възможност обаче да се включат и други колективни спортове. Проф. Цоков се ангажира, че ако представителите на федерацията на хокей по трева отправят официално такова предложение то ще бъде внимателно разгледано. По думите му колективният спорт допринася за приобщаването на учениците, личностното им развитие и намаляването на агресията в клас и затова министерството работи за създаване на повече възможности за практикуването му, в това число и с инвестиции в материалната база.

Обсъдена беше и новата Национална програма на Министерството на младежта и спорта „Спортен час“, която ще предостави възможност треньори да могат да влизат в училище и да тренират децата по различни видове спорт.

Хокеят на трева не е част от спортовете, включени в учебното съдържание по физическо възпитание и спорт, но по предложение от страна на директора на училище, след анализ и становище на Регионалното управление по образованието и решение на съответния педагогически съвет той може да бъде включен в часа за спортни дейности. Друга възможност за практикуване на хокей на трева дават заниманията по интереси като част от общата подкрепа за личностно развитие в училище.

Споделете

GoTop