НАД 2500 УЧЕНИЦИ ОТ СОФИЯ СЕ ВКЛЮЧИХА В ШЕСТВИЕТО НА 24 МАЙ

НАД 2500 УЧЕНИЦИ ОТ СОФИЯ СЕ ВКЛЮЧИХА В ШЕСТВИЕТО НА 24 МАЙ

Над 2500 ученици и учители от 50 столични училища дефилираха с ученически оркестри, състави и ансамбли на шествието, с което започна отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

1000 трибагреника подари Министерството на образованието и науката на участници в процесията, която тръгна от МОН.

Шествието бе предвождано от Гвардейския духов оркестър, възпитаници на Софийската духовна семинария, президента президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, министри от кабинета, народни представители, ректори на висши училища и директори на образователни институции.

Към процесията се присъединиха ръководството на Българската академия на науките и академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Стотици граждани с деца и ученици се стекоха пред паметника на св.св. Кирил и Методий пред Народната библиотека, където се състоя тържественото отбелязване на празника.

Тази година учениците от 1 „А“ клас на 73. СУ „Владислав Граматик“ Елеонора Богданова и Мартин Костов изпълниха стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов.

По традиция по-късно министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков участва в академичното тържество на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Софийският университет винаги е бил средище на просвещението, науката и бъдещето. Пожелавам Ви този университет и българските висши училища да бъдат място на духа и свободата. Да бъдат място на бъдещето, защото тук се образоват и успешно реализират младите хора на България“, каза министър Цоков. Той посочи, че е важно висшите училища да влязат все по-горе в световните класации, като поздрави академичната общност с това, че тази година СУ „Св. Климент Охридски“ е сред 4,7 % на най-добрите университети.

Ректорът на университета проф. Георги Вълчев призова в словото си да се проведе битка за съхраняване на езика ни. По думите му това е съдбовно и важно за бъдещето ни. Сред гостите на тържеството бяха заместник-министърът на образованието и науката академик проф. Николай Витанов и началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска.

Споделете

GoTop