НАД 270 МЛН. ЛВ. СА ПРИВЛЕЧЕНИТЕ ОТ МОН СРЕДСТВА ПО ОП „РЧР” ЗА 11 МЕСЕЦА

НАД 270 МЛН. ЛВ. СА ПРИВЛЕЧЕНИТЕ ОТ МОН СРЕДСТВА ПО ОП „РЧР” ЗА 11 МЕСЕЦА

,,Едва ли има по-подходящ момент да отпразнуваме резултата от инвестициите в хората през май – месеца на българската духовност, и едва ли има по-подходящо място от храма на словото на България, за да оценим приноса на европейската солидарност за реформите в образователната система в България“. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Иван Кръстев при откриването на годишното информационно събитие на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) под мотото „Европа ми даде шанс”, което се проведе в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Кампанията под мотото „Европа ни даде шанс“ е в рамките на официалната визита на Комисар Ласло Андор, член на Европейската комисия, отговарящ за заетост, социални въпроси и приобщаване. На събитието бе представен напредъкът по ОПРЧР, както и постигнатите резултати в края на 7-годишния програмен период 2007-2013.

„Ако за 2014-2015 г. бюджетът по програмите на МОН е 435 млн. лв., то от съвременния социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ние сме успели да привлечем над 270 млн. лв. само за последните 11 месеца. Най-важното са хората – децата, учениците, студентите, преподавателите, които участват в реализацията на програмата, а техният брой надхвърля 600 000 българи“, каза заместник-министър Кръстев. Той обясни, че Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ достигна до над 2500 образователни институции във всички кътчета на страната и ефектът от европейската солидарност е в новия начин на преподаване, в новата учебна среда, в засиления интерес, най-вече на децата от началния прогимназиален етап. „Надяваме се, че ще успеем да продължим успешно съвместната си работа и през новия програмен период, за да даваме равни шансове на младите хора в България, за да им осигурим нови и още по-интересни перспективи за тяхното развитие“, каза заместник-министър Кръстев.

Споделете

GoTop