НАД 300 КОМПЮТЪРНИ КОНФИГУРАЦИИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА ЗАД ГРАНИЦА

НАД 300 КОМПЮТЪРНИ КОНФИГУРАЦИИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА ЗАД ГРАНИЦА

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обявиха нова инициатива – ще бъдат предоставени над 300 компютърни конфигурации за българските неделни училища зад граница. Кампанията е по идея на Мария Габриел като целта е да допринесе за обновяване на техническата база и подкрепи развитието на дигиталните умения на учениците.

„Заедно с Министерството на образованието и науката изпращаме силно послание за грижата и подкрепата ни както за децата на сънародниците ни в чужбина, така и за техните преподаватели. Компютърните конфигурации ще послужат не само за увеличаване на техническия капацитет, но и ще подкрепят развиването на нови умения. Тези умения ще им позволят да бъдат достойни граждани на България, на Европа и на света“, заяви вицепремиерът.

От своя страна, министърът на образованието и науката Галин Цоков коментира, че „тези компютърни конфигурации са още една връзка на децата с българската история и география“. Според него целта на инициативата е сънародниците ни да почувстват, че България ги подкрепя с конкретни дейности, защото “както България е в техните сърца, така и те са в нашите. Той разказа и че през последните месеци е посетил 6 български училища зад граница и е разговарял неколкократно с техни директори и ръководители. „В тези училища виждаш истинската любов в тези деца към България и искреното им желание да се върнат един ден в Родината. Затова се надявам и с този малък жест да им покажем, че мислим за тях, а това да е началото на много общи инициативи между нашите две министерства“, каза още проф. Цоков.

Компютърни конфигурации ще бъдат предоставени за българските неделни училища в над 30 държави: Австрия, Бразилия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Гърция, Израел, Испания, Италия, Йордания, Китай, Кипър, Кувейт, Малта, Мароко, Молдова, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Обединени арабски емирства, Полша, Португалия, Северна Македония, Република Южна Африка, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, Унгария, Хърватия, Швейцария.

Споделете

GoTop