НАД 4 000 УЧЕНИЦИ ГОДИШНО ПОСЕЩАВАТ НАЦИОНАЛНАТА ОБСЕРВАТОРИЯ В РОЖЕН

НАД 4 000 УЧЕНИЦИ ГОДИШНО ПОСЕЩАВАТ НАЦИОНАЛНАТА ОБСЕРВАТОРИЯ В РОЖЕН

Над 4 000 ученици посещават годишно Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, който заедно с министър-председателя акад. Николай Денков участва в откриването на новия роботизиран телескоп в научния център. На церемонията присъстваха още председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, директорът на Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория (ИА с НАО) проф. Евгени Семков, представители на местната власт, учени от български и сръбски институти и др.

„Днес всички говорим за инвестицията, за уникалността на техниката. Заедно с това трябва да отчетем факта, че повече от 1/3 от посетителите тук са деца и ученици – това дава увереност в утрешния ден и допълнителен смисъл на инвестицията“, каза проф. Цоков. Той поздрави екипа на обсерваторията, начело с доц. Никола Петров, за всичко, което правят и постигат през годините.

Министърът подчерта, че всичко в образованието и науката е силно свързано.„Понякога един истински смислен проект може да доведе до промяна в цялата система. Затова си пожелавам днес не просто да откриваме новия роботизиран телескоп, а да даваме поредна предпоставка за постигане на още по-високи резултати за България в областта на астрономията, физиката, математиката“, каза проф. Цоков.

Министърът посочи още, че е в ход нова национална програма на МОН: „България – образователни маршрути“. Тя дава възможност на училищата да провеждат занимания по интереси и уроци в музеи, галерии, обществени библиотеки, обсерватории, планетариуми, научни институти, като осигурява и финансиране за тези пътувания.

„Обсерваторията в Рожен е не само важен обект от тези маршрути, но и сред предпочитаните научни обекти за училищата“, обясни проф. Цоков.

Новият роботизиран телескоп е на стойност 3,5 млн. лева и е закупен със средства, предоставени от МОН на Регионалния астрономически център за изследвания и образование.

Центърът е част от Националната пътна карта за научна инфраструктура. Наблюденията на новото съоръжение ще се осъществяват в напълно автоматизиран режим, без да се налага присъствието на оператор. Оптичната система на телескопа се състои от три огледала с много прецизна компютърна система за насочване, която изключва отклоненията и необходимостта от допълнителни корекции, обясниха от Института по астрономия на БАН.

Националната обсерватория е модерен обучително-квалификационен център по астрономия за студенти – бакалаври, магистри и докторанти от България и Югозападна Европа.

Споделете

GoTop