НАД 60 000 УЧЕНИЦИ СПОРТУВАТ И ТВОРЯТ ПО НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО В ИЗКУСТВАТА И В СПОРТА“

НАД 60 000 УЧЕНИЦИ СПОРТУВАТ И ТВОРЯТ ПО НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО В ИЗКУСТВАТА И В СПОРТА“

Над 60 000 ученици са включени през тази учебна година в клубове по изкуства и в спортни отбори, финансирани по Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ на Министерството на образованието и науката. Осигуреният бюджет само за учебната 2023/24 година е 45 милиона лева.

В модул „Изкуства“ са включени 1 235 училища, в които са създадени 2 514 групи с общо 29 684 ученици. Сериозен е и интересът към модул „Спорт“, където са обхванати 1 224 училища с 2 377 спортни отбори или общо 32 329 ученици.

Все повече участници се включват към възможностите, които дава програмата за занимания извън учебната програма, благодарение на които те развиват свои таланти и желание да прекарват повече време в училище.

Програмата позволява учениците от различни гимназии да постигат успехи извън сферата, в която се обучават като играят баскетбол, футбол, волейбол, пеят, танцуват, поставят театрални постановки, рисуват и др. Чрез програмата се финансира и закупуването на спортни уреди и екипировка, сценични костюми, техника, инструменти, декори.

Предимство на програмата е, че тя осигурява ресурс за привличането на външни треньори за отборите, както и на професионалисти от сферата на изкуствата. Децата посещават и изнасят концерти, участват в спортни събития, срещат се с изявени личности от екрана, сцената и терена.

За първи път през тази година в рамките на програмата бе организирана и проява „Коледа заедно с изкуство и спорт” в столичното 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“. Специални гости на проявата бяха министър-председателят акад. Николай Денков и министрите на образованието, на спорта, на транспорта и на туризма Галин Цоков, Димитър Илиев, Георги Гвоздейков и Зарица Динкова.

Видео от събитието можете да видите тук: https://youtu.be/n3DBo4RZx2o?si=TOmSVv8YxKHQknDC

Линк за сваляне на видеото: https://we.tl/t-CpLNMQ3KTR

Споделете

GoTop