НАД 7000 ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ИНСТИТУЦИИ РАБОТЯТ В ЕКИПИТЕ ЗА ОБХВАТ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА

НАД 7000 ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ИНСТИТУЦИИ РАБОТЯТ В ЕКИПИТЕ ЗА ОБХВАТ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Около 60 000 първокласници ще тръгнат на училище тази година, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с директори на градини и училища и с експерти от екипите по Механизма за обхват на деца и ученици.

Държавата успя да обедини всичките си институции, за да работят заедно за привличането или връщането на децата в училище. Работим съвместно, за да прекъснем липсата на интерес към образованието, допълни министър Вълчев. Налагат се глоби от общините на родители, които не пускат децата си на училище. Издадени са 509 наказателни постановления за родители, спрени са над 100 300 социални помощи за миналата учебна година.

В 1159 екипа за обхват участват 7099 представители на различни институции до момента. Те обхождат адреси от 29 август до 30 септември. По думите на министъра тази година работата ще се концентрира върху децата на пет и шест години и незаписалите след 4-ти клас и 7-ти клас. Тази година са идентифицирни около 60 000 са децата, за които има предполагаем риск от отпадане. Министър Вълчев посочи, че усилията не приключват със записването на учениците. След това се изисква постоянна работа от учителите и затова държавата инвестира в увеличението на техните възнаграждения.

Красимир Вълчев посети ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ , където се обучават 500 деца. През миналата година в него няма отпаднали. Училището реализира иновативен проект, в рамките на който се изучава български фолклор с допълнителни от задължителната учебна програма дейности и часове по пет предмета – български език, история, музика, изобразително изкуство и физическо възпитание.

В бъдеще образователните системи ще се променят от учителите и училищата и затова насърчаваме иновациите, подчерта министър Вълчев. Училището е санирано с близо 3 млн. лева по ОП „Региони в растеж“. Закупени са и нови шкафчета за всички 500 деца като част от мерките за олекотяване на ученическите раници.

Новата учебна година ще започне на 17 септември в 2367 училища. Последните данни от държавния прием след седми клас сочат, че са сформирани 27 паралелки със защитени специалности, сред които са топлотехника, електрообзавеждане на кораби, електрообзавеждане на жп техника, електрообзавеждане на електрически превозни средства за градския транспорт, ядрена енергетика, металургия на цветните метали и др. В 65 паралелки учениците ще се обучават за професии с очакван недостиг на пазара на труда (монтьор, машинен оператор, оператор, заваряване, стругарство).

Споделете

GoTop