НАД 780 УЧИЛИЩА ЩЕ БЪДАТ ОБХВАНАТИ ПО ПРОЕКТ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ

НАД 780 УЧИЛИЩА ЩЕ БЪДАТ ОБХВАНАТИ ПО ПРОЕКТ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ

Осигуряването на качествено образование за всяко дете е основен приоритет за екипа на Министерството на образованието и науката. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред представители на фондация УниКредит и глобалната образователна мрежа Teach For All (TFA). Те обявиха нова фаза на своето сътрудничество с тригодишно партньорство на стойност 5.5 милиона евро. Целта е да насърчат идеята за равно и качествено образование на всички деца в Европа.

„Все повече компании трябва да обърнат внимание на образованието и да го подкрепят, защото то е най-важно за бъдещето на България“, каза министърът и приветства организациите за техните инициативи.За България партньор на фондацията е „Заедно в час“, чиито учители работят основно в училища с ученици от уязвими групи и използват различни инструменти, за да ги мотивират да посещават училище. Планира се с финансиране от 450 000 евро да се разшири подкрепата за учителите в цялата система през следващите три години, което ще засегне повече от 35 000 ученици в над 780 училища, посочиха от Фондация.

В България ще се работи и за засилване на програмата “Училища за пример” за развитие на директори, опитни учители и начинаещи учители, както и за разработване на висококачествено дигитално съдържание за учители, с което да имат достъп до съвременни педагогически инструменти.

Министър Цоков посочи, че партньорството на МОН със „Заедно в час“ в подготовката на млади учители е изключително ценно, особено за децата от уязвими групи и приобщаването им в училище. Той открои приноса им за подготовка на учители по проекта „Млади таланти в образованието“.

Министърът отбеляза, че в България основното предизвикателство е увеличаващата се ножица в успеха на децата: има малко ученици с високи резултати и много ученици с ниски резултати, особено от уязвими групи. Затова подкрепата на проекти, свързани с ученици от уязвими групи, които финансира Фондацията, е много важна. Той отбеляза проекта на „Образование без граници“ (за обучение по математика в прогимназиален етап), благодарение на който учителите могат да изработят образователни ресурси, които да станат достъпни чрез платформата „Дигитална раница“ за всички ученици. Важна е и подкрепата за получаване на по-високо образование и професионална квалификация, включително във висшето образование, отбеляза министър Цоков. „От няколко месеца подготвяме и задълбочени анализи на резултатите на учениците, за да преодолеем образователните неравенства“, обясни още той.

Новото партньорство на УниКредит и глобалната образователна мрежа Teach For All (TFA) ще се фокусира към 6 държави, в които банката оперира: Италия, Германия, Австрия, България, Румъния и Словакия.

„Щастлива съм, че имаме възможност да продължим партньорството ни със „Заедно в час“. В рамката на изминалото вече сме реализирали общи инициативи, като над 25 колеги от УниКредит Булбанк са ментори и ролеви модели и подпомагат съвместната ни работа в полза на децата. Старта на новото ни партньорство ще награди всичко постигнато до момента – не само чрез финансовата подкрепа, а и чрез още по-активно ангажиране на наши колеги като доброволци“, каза Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк по време на събитие, посветено на партньорството между двете организации.

В представянето се включиха още Наталия Митева, зам.-министър на образованието и науката, Андреа Орсел, председател на Фондация УниКредит, Уенди Коп, съосновател и главен изпълнителен директор на Teach For All, Траян Траянов, изпълнителен директор на фондация „Заедно в час“.

Споделете

GoTop