НАГРАДАТА „ЗЛАТНА ЯБЪЛКА” В КАТЕГОРИЯ „ПОЛИТИК НА НАЦИОНАЛНО НИВО” БЕ ПРИСЪДЕНА НА ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА МИЛЕНА ДАМЯНОВА

НАГРАДАТА „ЗЛАТНА ЯБЪЛКА” В КАТЕГОРИЯ „ПОЛИТИК НА НАЦИОНАЛНО НИВО” БЕ ПРИСЪДЕНА НА ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА МИЛЕНА ДАМЯНОВА

На 1 юни 2012 г., в Столичния куклен театър, Националната мрежа за децата за втора поредна година раздаде своите годишни награди „Златната ябълка” на публични личности – политици, журналисти, организации и обикновени граждани, които с делата си са допринесли за подобряване живота и благосъстоянието на българските деца.

Целта на инициативата е да популяризира необходимостта от специално внимание към децата и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощрява добрите практики.

В категорията „Политик на национално ниво” бяха номинирани трима представители на официалната власт – Калин Каменов, председател на Държавната агенция за закрила на детето, Десислава Атанасова, министър на здравеопазването и Милена Дамянова, заместник-министър на образованието, младежта и науката. Наградата бе присъдена на г-жа Милена Дамянова за нейната професионална и политическа отговорност, поета със сериозния ангажимент по създаването на Концепцията за нов закон за предучилищното и училищното образование, за възможността за включване на представители на граждански организации в процеса на обсъждане и вземане на решения за ключовите направления за промяна, заложени в проекта на закона, за нейния принос и този на министерството на образованието, младежта и науката в борбата за по-добро възпитание и по-качествено образование на децата и учениците в нашата страна.

Г-жа Милена Дамянова благодари на компетентното жури, на организаторите и на всички присъстващи за високата чест, като не скри вълнението си: „В такъв ден като този, денят на децата, когато цял ден раздавах награди на малки и големи талантливи деца и ученици, наистина много се вълнувам от тази награда. Не мога да изразя с думи благодарността си за оказаното доверие, благодарността си към всички вас, които през цялото време, откакто заемам този пост, подкрепяхте нашите идеи и инициативи. Благодаря и на своя екип, без който едва ли бих успяла да доведа докрай започнатото от нас.” В заключение г-жа Дамянова увери присъстващите, че министерството на образованието, младежта и науката и за в бъдеще ще продължи да подкрепя всички инициативи, целящи подобряване живота и благосъстоянието на българските деца и ученици.

Останалите категории, в които бяха раздадени „Златни ябълки” бяха: „Герой от приказките: обикновен човек, направил нещо добро за децата”, „Журналист”, „ Политик на национално ниво”, „ Политик на местно ниво”, „Училище”, „Болница”, „Община (по критериите и в партньорство с УНИЦЕФ България)”, „Бизнес (в партньорство с Български дарителски форум)”.

Наградата „Герой от приказките” бе присъдена на Илияна Кълева, лекар-педиатър от „Бърза помощ” и единствената българка, осиновила 4 деца, които отглежда с голяма любов и майчинска грижа, а наградата „Златната ябълка” за цялостен принос към живота на децата бе връчена на Майкъл Херингтън – директор на Корпуса на мира в България, за тяхната доброволческа мисия в полза на българските деца.

Общо 10 „Златни ябълки” бяха раздадени на церемонията. Осем на номинираните в отделни категории, една специална награда и една награда за цялостен принос към живота на децата.

Споделете

GoTop