НАГРАДИ „ПИТАГОР“ 2013 ЗА СЪЩЕСТВЕН ПРИНОС В НАУКАТА

НАГРАДИ „ПИТАГОР“ 2013 ЗА СЪЩЕСТВЕН ПРИНОС В НАУКАТА

На 21 май 2013 г. в хотел „Шератон“ в столицата се състоя петата поредна бляскава церемония по връчване на наградите „Питагор“ за съществен принос в науката.

Към присъстващите видни представители на българската наука и към високите гости на събитието министърът на образованието, младежта и науката чл.-кор. Николай Милошев изрази удоволствието си да е домакин на церемонията. „Радвам се, че това престижно събитие се превърна в добра традиция, издигаща авторитета на българския учен и на българската наука. Това означава, че българската наука продължава да се развива, въпреки трудностите. Фактът, че една от големите награди ще бъде връчена на млад учен за постигнати съществени резултати, е основание за гордост“ – сподели министър Милошев и подчерта, че създаването на атрактивни условия за подкрепа на младите учени и на политика за тяхната реализация, е важен инструмент за повишаване на интереса към науката.

Преди обявяването на престижните награди президентът на Република България Росен Плевнелиев поздрави звездната научна общност, събрана в зала „Роял“: „Започвам с думи на благодарност, защото вие ми давате шанс да видя една друга България. Връчването на наградите „Питагор“ е доказателство, че ние не просто можем да правим наука, но я правим на световно ниво”.

Президентът Плевнелиев подчерта още: „Ние сме държава, която принадлежи към проспериращите страни, но за съжаление самочувствието ни не е такова. Българите искаме да забогатеем и решението за това отново е наука и иновации“. Той изрази увереност, че бъдещата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще се осъществи.

В заключение президентът Плевнелиев изтъкна: „Бизнесът е важен и връзката наука – зряла икономика също, което повечето бизнесмени усещат. Никой не може в XXI век да завърши университет, да застане до една машина и така да бъде до пенсия – този сценарии остана в XX век. Богати нации са тези, които не създават проблеми на своите учени и таланти, а ги мотивират и им съдействат.“

Награди „Питагор” получиха утвърдени учени в областта на техническите науки; биомедицинските науки; природни науки и математика; обществени и хуманитарни науки.

Бяха присъдени и три специални награди: награда на Фонд „Научни изследвания” за научен мениджър; специална награда за принос в природните науки и по-специално приноса на два български колектива в откриването в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) на Хигс бозона, наречена популярно „частицата бог“ и специална награда за цялостен принос в науката.

Двете най-големи награди за наука „Питагор“ – за млад учен и за успешен ръководител на международни проекти бяха връчени съответно от президента на Р България Росен Плевнелиев и от министър Николай Милошев. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев връчи наградата за научен колектив с внедрени разработки в бизнеса.

Файлове

Споделете

GoTop