НАГРАДИХА ОЛИМПИЙСКИТЕ ШАМПИОНИ ПО ГЕОГРАФИЯ И ТЕХНИТЕ УЧИТЕЛИ

НАГРАДИХА ОЛИМПИЙСКИТЕ ШАМПИОНИ ПО ГЕОГРАФИЯ И ТЕХНИТЕ УЧИТЕЛИ

Седем спечелени медала е резултатът от участието на нашите ученици на XVII-та и XVIII-та Международна олимпиада по география и престижното шесто място в света за България. На тържествена церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ бяха наградени олимпийските шампиони и техните учители. Представители на Министерството на образованието и науката, на академичната общност, директори на училища, учители и родители аплодираха младите географи.

През 2021 г. и 2022 г. Международната олимпиада по география се проведе онлайн заради пандемичната обстановка. Въпреки това в нейните две издания се включиха рекорден брой ученици и отбори – съответно 180 участници от 46 държави и 209 състезатели от 54 страни. В условия на най-голяма конкуренция нашите момчета се представиха отлично и през 2021 г. успяха да класират България на шесто място в света. На XVII-та Международна олимпиада по география беше завоюван и първият златен медал за страната, както и максимално възможният брой медали – четири. Златното отличие спечели Теодор Костов от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна. Сребърни медали грабнаха Антонио Георгиев от Природо-математическа гимназия „Акад. С. Корольов“ в Благоевград и Даниел Димитров от варненската математическа гимназия. С бронзов медал беше удостоен Атанас Иванов от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“. Ръководители на отбора бяха д-р Мариана Султанова от Център за оценяване в предучилищното и училищното образование и Нели Петкова – директор на Първа английска езикова гимназия.

При участието си през 2022 г. Даниел Димитров спечели още един сребърен медал и е единственият засега носител на два медала от две поредни международни олимпиади. Със сребърни медали бяха удостоени също Михаил Паскалев от варненската математическа гимназия “Д-р Петър Берон” и Денис Урумов от столичната Първа немска езикова гимназия. Ръководители на българския отбор бяха доц. д-р Димитър Желев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и г-жа Нели Петрова, директор на Първа английска гимназия в София. На тържествената церемония специални грамоти от МОН получиха и учителите на олимпийските шампиони.

Споделете

GoTop