НАГРАДИХА УЧЕНИЦИТЕ, НАПИСАЛИ ВДЪХНОВЕНИ ЕСЕТА ЗА ЛЕВСКИ

НАГРАДИХА УЧЕНИЦИТЕ, НАПИСАЛИ ВДЪХНОВЕНИ ЕСЕТА ЗА ЛЕВСКИ

„Левски е символ, надежда, величие, дух и вдъхновение, благодаря ви, че претворихте усета си за справедливост и вярата си за добро бъдеще на България“. С тези думи зам.-министърът на образованието и науката д-р Мария Гайдарова се обърна към победители и участници в конкурса за ученическо есе „Аз съм Левски“, които бяха наградени в Министерството на културата.

Зам.-министър Гайдарова връчи първата награда в групата на гимназиалните класове на единадесетокласничката Соня Щерева от ПЕГ във Варна. И прочете откъс от нейното есе: „Аз съм Левски. Аз съм вулкан от човечност. Аз съм огън, аз запалвам искрата в душите на хората. Аз съм българин, разпространявам висшето дело. Аз съм хуманност. Аз съм любов към родината. Аз съм сила и стихия. Аз съм вяра, когато всичко е загубено. Аз съм молитва, изпратена към Бога. Аз съм действие в равнодушието. Аз съм прогрес в безучастието. Аз ще освободя народа от собствените му задушаващи окови.”

Зам.-министърът на културата Пламен Славов и акад. Владимир Зарев връчиха наградите на седмокласника Симеон Партаджиев от ОУ „Васил Левски“ в Златоград и на третокласника Константин Сулов от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Брегово.

Колективна награда на НУ „Любен Каравелов“ в Съeдинение връчи проф. Иво Христов. Той пожела есетата да бъдат издадени в брошура, която да се раздава на всички депутати и висши държавници.

Деветокласничката Елена Николова от ПГСАКН „Проф. арх. Стефанов“ в Монтана получи специалния приз от Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, който е организатор на конкурса. Той е част от Националната програма за отбелязването на 150-та годишнина от гибелта на Апостола.

В журито за оценяване на ученическите есета участват писателят акад. Владимир Зарев и социологът проф. Иво Христов. На срещата присъстваха ученици от Велинград, Брегово, Варна, Златоград и София.

Споделете

GoTop