НАМАЛЯВАТ ПОЗИТИВНИТЕ ТЕСТОВЕ НА ПЕРСОНАЛА В УЧИЛИЩЕ

НАМАЛЯВАТ ПОЗИТИВНИТЕ ТЕСТОВЕ НА ПЕРСОНАЛА В УЧИЛИЩЕ

Общо 61 позитивни теста на педагогически специалисти са регистрирани при изследването за COVID-19 в училищата, проведено на 28 февруари т.г. През миналата седмица положителните резултати при педагозите бяха общо 109. Тенденция на спад се наблюдава и при непедагогическия персонал. В началото на седмицата заразените служители са общо 43 при 77 през миналата седмица. Вчера са тествани общо 22 618 учители и 10 499 непедагогически специалисти.

Все още не се забелязва намаляване на позитивните проби при учениците. Тази седмица те са общо 401. В начален етап заразените са общо 157. Положителните проби в прогимназията са 126, а при учениците от гимназиален етап – 118.

От вчера близо 613 000 ученици учат присъствено, след като Регионалните здравни инспекции по места отмениха ограниченията заради подобряващата се епидемична ситуация. Това представлява 88% от общия дял на децата и младежите в училищата. Останалите 12% продължават да се обучават от вкъщи по здравословни причини или поради нежелание да бъдат тествани веднъж в седмицата чрез проба от слюнка. Изследването в училище беше въведено от здравните власти като условие за присъствено обучение. Решението дали и кога то ще отпадне отново зависи от тях и е съобразено с параметрите, заложени в Националния план за справяне с пандемията.

Продължава да се увеличава броят на децата и младежите, които влизат в клас, без да бъдат изследвани за COVID-19. През тази седмица това са близо 100 хил. ученици. Седем дни по-рано те бяха общо 84 хил.

По голямата част от тях – над 86 100, притежават „зелен сертификат“. За последните четири седмици учениците с такъв документ са се увеличи с над 37 500. Тези деца присъстват в часовете, след като представят удостоверение за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест.

Двойно през тази седмица се е увеличил броят на учениците, които учат присъствено без тестване за вируса заради ниска обща заболяемост в съответната община – под 250 на 100 000 души. През тази седмица това са почти 14 000 ученици при общо 6166 през миналата седмица.

Според официални данни на Министерството на здравеопазването изцяло ваксинираните гимназисти са 9,77%. Към днешна дата близо 18,22% от учениците от V до XII клас са се срещнали с COVID-19 през последната половин година.

Споделете

GoTop