НАТАЛИЯ МИТЕВА: МЕДИЙНИТЕ И ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ ЩЕ СА В ОСНОВАТА НА УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ

НАТАЛИЯ МИТЕВА: МЕДИЙНИТЕ И ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ ЩЕ СА В ОСНОВАТА НА УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ

Развитието на дигиталните умения и медийната грамотност ще са важна част от новите учебни програми. Те трябва да залегнат хоризонтално в обучението по различни предмети. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева по време на конференцията „Противодействие на дезинформацията и насърчаване на медийната грамотност: немски и френски подход“, организирана от посолствата на Германия и Франция.

Наталия Митева посочи, че в момента медийната грамотност попада в учебните програми по гражданско образование в часа на класния и по информационни технологии. По думите ѝ тя трябва да бъде много по-широко застъпена и това е заложено в предстоящата реформа на учебните програми.

„Необходимо е ясно изведем в новите си учебни програми какво трябва да знаят и да могат учениците спрямо тяхното възрастово ниво на развитие“, посочи зам.-министър Митева. Тя припомни, че беше сформирана широка експертна група към Министерството на образованието и науката, която създаде визия за дигитализация на образованието. В нея дигитално-медийната грамотност е поставена преден план. Заложено е и изграждане на по-голямо звено, което ще бъде обособено специално за дигиталното образование.

Освен това вече са изготвени директни насоки към образователната система за използването на изкуствения интелект в училищното и висшето образование. Предстои да се направят такива насоки и за дигиталното благополучие на учениците. В тях ще се адресира времето, което се препоръчва подрастващите да прекарват пред екрана, както и мерки за превенция срещу кибератаки и тормоз в дигиталното пространство.

Посланиците на Германия и Франция Ирене Планк и Жоел Мейер споделиха опита в техните държави в борбата с дезинформацията и кибератаките от чужбина. Във Франция функционира държавна институция, която се занимава със защита от чужда цифрова намеса. Такава се изгражда и в Германия.

На събитието присъстваха и заместник-министърът на културата Виктор Стоянов, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в Българя Йорданка Чобанова, посланикът на САЩ Кенет Мертен, представители на СЕМ, Министерството на отбраната и други институции.

Споделете

GoTop