НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЩЕ ОБЕДИНИ БЪЛГАРСКИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЩЕ ОБЕДИНИ БЪЛГАРСКИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ

Хайгашод Агасян е сред първите посланици на Национална програма „Неразказаните истории на българите“. Това съобщи началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска по време на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която се провежда в Карлово. Целта на програмата е да насърчи българските общности зад граница да систематизират националните ни постижения и следите, които сме оставили в чуждите държави.

“Само на пръв поглед тази програма е нетипична за МОН. Всъщност тя насърчава форми на извънкласна дейност и обединяването на българските общности зад граница”, каза Наталия Михалевска. По думите ѝ това е програма за търсенето на смисъла на родолюбието. “Искаме да насърчим българските общности и техните деца да преоткрият България чрез личната история на всяко семейство”, обясни още тя.

В рамките на програмата ще бъдат разработени и български маршрути, обединяващи знакови български места в чужди градове и държави. “Така ще проследим българската следа в чуждите държави, с които можем да се гордеем”, подчерта Наталия Михалевска.

Предвижда се работна група, включваща представители на академичните общности, Държавна агенция “Архиви”, МОН и др., да оценява постъпилите от българските общности предложения. Те ще бъдат систематизирани, архивирани и издавани.

Хайгашод Агасян подари и песен на инициативата – “Пътят на България” с пожелание да се превърне в неин химн.

Споделете

GoTop