НАЦИОНАЛНИ ДНИ ЗА УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ ЗАПОЧНАХА В БУРГАС

НАЦИОНАЛНИ ДНИ ЗА УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ ЗАПОЧНАХА В БУРГАС

Националните дни за учене през целия живот бяха открити днес в Бургас. Форумът, който е посветен на възможностите за обучение, квалификация и валидиране на умения на хора от всички възрасти, ще продължи до петък.

„В съвременното общество всеки човек се нуждае от широк набор от умения знания и компетентности, включително достатъчно добро ниво на компетентност в областта на цифровите технологии и устойчивото развитие, за да може да реализира своя пълен потенциал, да изпълнява активна роля в обществото и да поема своите обществени и граждански отговорности. Такива умения знания и компетентности са от ключово значение и за получаване на достъп до пазара на труда, както и за участие в образование и обучение през целия живот“, каза при откриването на форума главният секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова, която е и ръководител на проекта „Изпълнение на обновените приоритети на Европейската програма за учене на възрастни“. Тя приветства участниците от името на министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов.
„Всички ние знаем колко се промени картината, включително и професионалната карта през последните години. Сега има професии, които преди 20 години въобще никой не е подозирал, че ще съществуват. Това ангажира всички ни да бъдем част от този процес за учене през целия живот – животът ни налага да имаме все нови и нови компетенции“, заяви заместник кметът на Бургас Диана Саватева пред гостите на форума.
Председателят на Синдиката на българските учители д-р Янка Такева посочи, че Европейската рамка за уменията 2030 дава препоръка на България до 2030 г. ученето през целия живот да обхване 34,4% от хората в страната. „Ученето през целия живот е един от тези фактори, които са изключително важни, за да можем да отговорим на предизвикателствата на пазара на труда“, посочи тя.
„Научаването на нови неща не свършва, когато училището приключи. Всички ние се учим да откриваме и преоткриваме нещо ново чрез разговори, пътувания, самоусъвършенстване, експерименти и други социални вазимотношения“, коментира и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.
По време на на форума експерти от МОН и Регионалната служба по заетостта ще представят политики и проекти за обучение за възрастни и учене през целия живот.
Утре заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова ще открие кoнференция на Електронната платформа за учене на възрастни в Европа (EPALE). Представен ще бъде опитът на общините Бургас, Враца, Силистра и Търговище с техните успешни модели за развитие на уменията. Училища ще споделят и опита си в проекта „Ученически практики 2“.
В рамките на Националните дни за учене през целия живот ще се проведе и Националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на моторно превозно средство“. Ще има и други съпътстващи събития като информационни щандове на професионалните гимназии от област Бургас и на EPALE – Електронна платформа за учене на възрастни в Европа, обучения за придобиване на житейски умения.

Споделете

GoTop