ОБРЪЩЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ДОЦ. РУМЯНА КОЛАРОВА ПО ПОВОД ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН

Уважаеми учители и родители,

Скъпи ученици,

Днес е 15 септември.

Денят, в който България тръгва на училище.

Денят, в който всички ние отново се отправяме към училищния двор заедно с нашите деца, за да ги въведем по един дълъг и нелесен път. Път, който трябва да гарантира както тяхното израстване като зрели и успешни хора, така и общото и сигурно бъдеще на страната ни. Образованието все повече се превръща в условие, гарантиращо просперитета на всяко семейство, на всяка община, на България, на Европа.

Мили първокласници, пред вас се отваря нов свят, свят на книгите и знанието. В него ще откриете своите приятели и своите учители. В живота на всеки от нас учителите и училищните приятели са незаменима опора.

Скъпи ученици, знам, че чакахте днешния ден с вълнение и най-вече с притеснение. И за да съм честна, никой не може да ви обещае, че ще ви е лесно. Но хубавите неща не стават лесно. Напротив, те имат цена – много труд и усилия. С тях трябва да надмогнете най-вече себе си. Плодовете на своя труд ще берете след години. Не спирайте обаче. Оттук нататък се стремете пътят ви да бъде напред и нагоре.

Скъпи родители, обграждайте децата си с обич и грижа всекидневно. Училището започва от добрата и сигурна семейна среда и остава непълно без нея. Подкрепяйте своите деца както в успехите, така и в трудностите по пътя им към израстване и усъвършенстване. Личната ви родителска грижа е необходима и незаменима опора за българското училище.

Скъпи учители, Вие най-добре познавате трудностите на нашата образователна система, която далеч не е съвършена. Тя отдавна се нуждае от големи реформи. Въпреки всички трудности, Вие продължавате да изпълнявате своя дълг. Защото да си учител не е просто професия. Това трябва да бъде призвание! Благодаря Ви! Вие сте пример за родолюбие и осъзната отговорност. Продължавайте и занапред да се грижите за Вашите ученици и наши деца като откривате талантите им, развивате дарбите им, подкрепяте ги в трудностите на учението, но най-вече ги насърчавате да мислят. Защото само мислещите хора могат да бъдат свободни.

Уважаеми госпожи и господа, в рамките на краткия мандат на служебното правителство на Република България сме си поставили и задачата да направим всичко възможно, за да започне навсякъде в страната новата учебна година при нормални условия. Радвам се, че навсякъде училищата отварят врати, въпреки последиците от природните стихии. В това кратко време с екипа на МОН се стремим и да осигурим развитие на българското образование и по-добри предпоставки за неговото финансиране. За целта завършваме подготовката за стартиране на новата Оперативна програма. За първи път ще имаме програма с европейски средства изцяло насочена към сферата на образованието и научните изследвания, която се управлява от Министерството на образованието и науката. Надявам се на обществена подкрепа, за да се превърне тя в добра основа и за следващото управление на страната ни.

Нека всички обединим усилия за по-доброто бъдеще на нашите деца!

На добър час!

ДОЦ. РУМЯНА КОЛАРОВА

Министър на образованието и науката

Споделете

GoTop