ОБРЪЩЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФ. ТОДОР ТАНЕВ ПО ПОВОД 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

ОБРЪЩЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФ. ТОДОР ТАНЕВ ПО ПОВОД 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

Скъпи учители, скъпи ученици,

Утре всички ние за пореден път ще се поздравим за празника на духовността. Ще поднесем цветя пред паметниците на Светите братя и техните ученици. Ще слушаме или пеем обичания химн „Върви, народе възродени“.

Няма ден в годината, който толкова ясно и вдъхновяващо да символизира всичко, което ни обединява като нация, и да укрепва българския дух. Делото на Кирил и Методий е възвисило много народи от Русия до Средна Европа и им е помогнало да се съхранят. Блестящата защита на Константин-Кирил Философ срещу триезичната догма е едно от най-важните и повратни събития в Европа.

Ние се самоопределяме като българи чрез кирилицата. Кирилицата е една от трите официални азбуки в Европейския съюз. На нея пишат над 300 милиона души по целия свят. Това е основанието на дядо Вазов гордо да възкликне: „че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четът“.

Затова ви призовавам всички вас, всички, които обичат България, всички, които чувстват, че са лидери, проверете къде и с какви събития ще се отбележи 24-ти май във вашето населено място. Включете се заедно със своите близки в празника, който доказва на света, че ни има и защо сме такива, каквито сме!

Скъпи деца,

Вие сте нашето утре, ние вярваме във вас и ще правим всичко по силите си, за да ви подкрепим! Обичаме ви!

Скъпи учители,

Вие сте голямото приемно семейство на нашите деца. Вие сте основата на българското образование, без която всичко в нея губи значение. Вярваме във вас и ще правим всичко по силите си, за да ви подкрепяме!

Скъпи колеги учени,

Вие откривате нови хоризонти и ние ще правим всичко по силите си, за да ви подкрепяме!

Скъпи дейци на културата,

Вие сте продължителите на делото на Светите братя и ние ще правим всичко по силите си, за да ви подкрепяме!

Честит празник на всички!

Споделете

GoTop