ОБРАЗОВАТЕЛНО-ИНДУСТРИАЛЕН БОРД ЗАПОЧВА ДА РАБОТИ В ПЛОВДИВ

ОБРАЗОВАТЕЛНО-ИНДУСТРИАЛЕН БОРД ЗАПОЧВА ДА РАБОТИ В ПЛОВДИВ

Образователно-индустриален борд, който да насърчава и съдейства за успешните партньорства между училища и работодатели, беше официално създаден днес в Пловдив по време на конференция „Инвестиции в образованието за бизнеса в Пловдив“. Споразумението за неговото учредяване подписаха вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, кметът на града инж. Иван Тотев, управителят на клъстер „Тракия икономическа зона“ Пламен Панчев и икономистът от неправителствената организация „Индъстри уоч“ Георги Стоев.

Това е пилотен проект с амбиции моделът да бъде пренесен и в други области на страната. Бордът ще подпомага разработването на иновативни ефективни практики на сътрудничество между училищата и работодателите за преодоляване на недостига на умения на секторно ниво, заяви министър Кунева. Той ще подсигурява вземането на информирани решения, свързани с изготвянето на план-приема в училищата и адаптирането на учебните програми. Ще съдейства за популяризиране на професиите и по достъпен начин ще подпомага с адекватна информация решенията на родители и ученици за обучение в професионални гимназии. Този борд, с целия институционален и професионален ангажимент на участниците в него, ще съдейства за реализирането на успешни конкретни партньорства между работодателите и професионалните училища от областта, подчерта Меглена Кунева. С него ние ще гарантираме, че няма да има оправдания за неслучващи се партньорства поради липса на желание, капацитет и ангажимент от страна на професионалните училища. Всякакви административни, правни и комуникационни въпроси ще могат да бъдат решавани с помощта и съдействието на образователно-индустриалния борд, каза още вицепремиерът.

Като министър се ангажирам чрез участието на представител на Министерството на образованието и науката в борда, че професионалните гимназии в региона ще бъдат много по-отворени и готови да посрещнат реалните нужди на бизнеса, каза министърът. План-приемът няма да се прави без да са отчетени по най-добрия начин потребностите на бизнеса. Професионалното образование не може повече да се развива на исторически принцип. То трябва да е отворено, гъвкаво и адаптивно към нуждите на бизнеса, както днес, така и утре. Трябва да се модернизира, а за това не са достатъчни усилията на държавата и общините, нуждаем се от силното съдействие на бизнеса, посочи още Кунева. По думите й професионалните гимназии се нуждаят от по-добра материална база, от квалифицирани учители в съвременни бизнес условия и от стипендии и общежития за учениците. Меглена Кунева беше категорична, че доброто професионално образование е възможен път за успешна професионална и житейска реализация и затова е необходима среда, която да привлече към него родители и ученици.

Вицепремиерът цитира данни, според които Пловдив, освен традиционните работещи индустрии – машиностроене, хранителна промишленост, селско стопанство, козметика и химия, в момента привлича нови индустриални компании, както и такива, специализирани в областта на информационните технологии и аутсорсинга, в които вече работят над 4 хиляди души. По думите й „Тракия икономическа зона“, която е една от най-големите и бързо растящи индустриални зони в страната и в която има повече от 120 предприятия, в следващите 2 години ще има нужда от над 1000 инженери, химици, софтуерни специалисти плюс още 2000 средни специалисти с висока квалификация. В същото време в област Пловдив има развита мрежа от професионални гимназии – 83, с над 10 000 ученици. Важно е да събудим интереса на децата към специалности като „Производство на сладкарски изделия“, „Промишлена електроника“, „Технология на полимерите“, „Мехатроника“, „Технология на машиностроенето“, „Кетъринг“, „Ресторантьор“, „Земеделско стопанство“, „Мебелно производство“, „Автомобилна мехатроника“ и други, каквито кадри се търсят в зоната, каза още министърът.

На конференцията в Пловдив присъстваха над 120 работодатели и над 80 директори на професионални гимназии.

Споделете

GoTop