ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ПРОЕКТИ ПО ОП НОИР ЩЕ БЪДЕ ОПТИМИЗИРАНА

ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ПРОЕКТИ ПО ОП НОИР ЩЕ БЪДЕ ОПТИМИЗИРАНА

Обществената поръчка за популяризиране на проекти по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще бъде оптимизирана. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на въпрос на журналисти днес. Миналата седмица тя спря поръчката „Изработка и доставка на рекламно-информационни материали и сувенири, свързани с осигуряване на информираност, публичност и визуализация при изпълнението на функциите на МОН“ заради включени в нея неуместни артикули.

Кунева беше категорична, че изготвянето на рекламни материали е задължителна част от всеки проект, финансиран с европейски средства. Регламент и изискване на Европейската комисия е добрите неща, осъществени благодарение на Европейския съюз, да бъдат популяризирани чрез табели или сувенири, от които да става пределно ясно откъде са дошли средствата, поясни тя. По регламент за такива материали се отпускат 0.5 процента от стойността на всеки проект и ако те не бъдат реализирани, министерството трябва да върне на ЕК цялата сума за проекта.

Кунева каза още, че средствата не могат да бъдат използвани за други цели освен за рекламни материали и сувенири. Не могат да бъдат използвани за компютри или бази данни, каквито мнения бяха изказани, посочи още тя.

В одобрените дейности по приоритетна ос 4 на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ – „Техническа помощ“, са предвидени средства за изработване на рекламни и информационни материали – изработка, дизайн и разпространение на информационни брошури, информационни материали, достъпни за хора с увреждания, листовки, наръчници, ръководства и обучителни материали за успешно изпълнение на проекти, изработка на други рекламни материали и др.

По думите й всяко министерство, което оперира с европейски средства, осъществява подобни поръчки. Подобна поръчка от Министерството на образованието и науката е имало и през предишния програмен период в размер на 3 млн. лева.

Министър Кунева обясни, че неуместните за МОН артикули, като запалки, ще бъдат изключени от списъка и той ще бъде преработен изцяло с участието на комуникационни експерти.

По думите на главния секретар на министерството Красимир Вълчев проектите, свързани с образование, засягат цялата образователна система – над 2500 училища, 2000 детски градини и близо един милион човека – деца, ученици и учители.

Споделете

GoTop