ОБЩО ОБРАЗОВАНИЕ, ОРИЕНТИРАНО КЪМ УСВОЯВАНЕ НА КЛЮЧОВИТЕ КОМПЕТЕНТНОСТИ ЗА УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ – ОСНОВНА ЦЕЛ НА ПРОЕКТА „ЗА ПО-КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ“

ОБЩО ОБРАЗОВАНИЕ, ОРИЕНТИРАНО КЪМ УСВОЯВАНЕ НА КЛЮЧОВИТЕ КОМПЕТЕНТНОСТИ ЗА УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ – ОСНОВНА ЦЕЛ НА ПРОЕКТА „ЗА ПО-КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ“

През първата година от изпълнението на проекта „За по-качествено образование“, BG051PO001-3.1.04 „Подобряване на качеството на общото образование“ по ОП РЧР, бяха подготвени образователните пакети за задължителна и за профилирана подготовка от 1. клас до 12. клас. Бенефициент по проекта е Министерството на образованието, младежта и науката чрез дирекция „ Образователни програми и образователно съдържание”.

С участието на над 400 иновативни учители и водещи преподаватели от висшите училища до момента са изготвени 117 проекта на учебни програми за задължителна подготовка от 1. клас до 12. клас по всички учебни предмети, както и 15 проекта на държавни образователни стандарти за учебното съдържание, 72 проекта на учебни програми и 14 проекта на учебно-изпитни програми по всички учебни предмети в съответствие с предварително изработената нова концепция за профилирана подготовка. Проекти на учебни програми и на стандарти за задължителна подготовка бяха обсъдени на 10 кръгли маси, в които взеха участие 1042 учители, преподаватели от ВУ, представители на неправителствени организации, на синдикати, на издатели и други заинтересовани страни. Проведени бяха и 13 кръгли маси за обсъждания на проекти на учебни програми за профилирана подготовка с над 610 участници, сред които учители, преподаватели от ВУ, неправителствени организации и др.

Тук може да намерите проектите на държавни образователни стандарти за учебното съдържание и на учебни програми за 1. – 7. клас – задължителна подготовка, които до момента са разгледани на кръгли маси. Обсъждането на проектите на образователните пакети по останалите учебни предмети продължава.

Споделете

GoTop