ОЛИМПИЙСКАТА ПОБЕДИТЕЛКА ПО МАТЕМАТИКА: БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЪЗДАВА И РАЗВИВА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

ОЛИМПИЙСКАТА ПОБЕДИТЕЛКА ПО МАТЕМАТИКА: БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЪЗДАВА И РАЗВИВА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

България може да бъде страна, която създава и развива изкуствен интелект и не трябва да се задоволяваме с ролята на потребител на дигитални технологии. Това каза победителката на Европейската олимпиада по математика Мария Дренчева по време на форума „Образование за утрешния ден“. Тя е ученичка от Софийската математическа гимназия, а заедно с това и изследовател в Институтa зa ĸoмпютъpни нayĸи, изĸycтвeн интeлeĸт и тexнoлoгии към Софийския университет – INSAIT.

По думите ѝ институтът вече има ключово значение за технологичното развитие на България и за задържането на математическите умове в страната. „Вече няма да има смисъл да търсим развитието си в чужбина, за да можем да работим с едни от най-добрите учени в областта, защото те сега са тук в INSAIT”, изтъкна ученичката от СМГ, която в момента работи по проект, касаещ конфиденциалност на данни.

„Ние искаме България да е център, в който не само се интегрират и използват технологии, но и те да бъдат на световно ниво“, каза изпълнителният директор на института Борислав Петров. По думите му по този начин работят най-големите екосистеми в света като MTI – привличат най-големите умове на нашето време и създават технологиите на настоящето и бъдещето. “В България имаме от 50 години разработена система за създаване на технологични лидери – това са математическите гимназии”, изтъкна още той.

Oснователят на EnduroSat Райчо Райчев заяви при закриването на форума, че компанията му вече е изстреляла в Космоса повече сателити и космически системи отколкото в цялата предишна история на България. „Това е благодарение на над 150 учени и технолози, от които 70% са от България. Това стана възможно само благодарение на образованието, което са получили в страната ни“, изтъкна той.

Споделете

GoTop