ОПАСЕН УМ: ЕДНА ИСТОРИЯ ЗА КРЕАТИВНОСТ, ИНОВАЦИИ И МЛАДЕЖИ С БЪДЕЩЕ

ОПАСЕН УМ: ЕДНА ИСТОРИЯ ЗА КРЕАТИВНОСТ, ИНОВАЦИИ И МЛАДЕЖИ С БЪДЕЩЕ

През последните няколко седмици отвсякъде ни заливат резултатите от ПИЗА, обвинения, съжаление – за това какво са децата ни, какво не са децата, колко много не успяват, как нямат, как не могат, как не искат … но тази новина вече остаря.

Гледахте ли новините тази вечер? А вчера? А онзи ден? Забелязахте ли, че една и съща новина не слиза от екраните – войната по пътищата! Всяка вечер участниците са различни, но сюжетът е един същ. Всъщност не съвсем – от вечер на вечер е все по-стряскащ. О, да – разшириха новината – нови закони, нови глоби, обучение в училище, обучение в детската градина, обучение в яслата … В емисията обаче не чухте една друга новина – не чухте за Калин, Деси, Кристиян, Акиф, Поли, Георги, Митко, Десислав, Тинка, Аксун, Каролина и Владко. А те са хората, заради които бихте могли да спрете да гледате онази страшната новина всяка вечер. Нека да ви разкажа за тези младежи, които са решили да направят света едно по-добро място за живеене. Срещата ми с тях беше във фаталния 13 декември (петък). И фатално ме разтърси… Отдавна не се бях чувствала толкова истинска, толкова смислена и толкова обнадеждена.

Младежите, за които ви разказвам, не са от тези, които се оплакват (а имат за какво…) – те просто намират решения… и променят. Като започват от себе си. Всички те са ученици в 11 клас в Професионалната гимназия по селско стопанство „Св. Георги Победоносец“ – гр. Суворово. Когато директорът на училището инж. Марияна Великова и IT специалистът Владимир Иванов представят за първи път как използваните технологии могат не само да бъдат включени в учебния процес, да се превърнат в иновации, пряко свързани с изучаваните специалности, това, което ги посреща в началото е недоверие и скептични погледи. Най-скептични са самите ученици – та нали отново ще им пълнят главите с глупости.

Учениците са от цялата варненска област и училището полага огромни усилия да осигури транспорт, общежитие и всичко необходимо, за да могат тези деца да получат бъдеще. И така, в шарения етнически състав на училището, директор и педагогически екип се опитват да намерят онази искрица, която може да запали учениците, да ги извади от блатото, да ги провокира и мотивира, за да покажат, че във всеки един се крие отличник – стига да се намери някой, който да му покаже как да бъде себе си.

Този някой се нарича Владимир Иванов, „учител новатор на свободна практика“, който инж. Великова откри на срещите на директорската общност в мрежата на Център Амалипе „Всеки ученик ще бъде отличник“. А Владимир Иванов е от хората, който твърдо вярват, че съвременните технологии са именно онзи ключ, който може да отключи потенциала на всеки ученик, особено в мултикултурна среда. Започват с виртуална реалност – технологична възможност, която позволява да обогатим образователния процес, като дадем нова гледна точка на учениците за всяка една локация по света и извън него. И от самото начало дистанцията учител – ученици изчезва. Те са просто „ние“ – екипът, който създава. Освен, че ползват разработени вече материали, те решават да създадат собствени образователни ресурси в 360 градусова среда, които са пряко свързани със специалностите, изучавани в ПГСС. Започват с 1 комплект ВР с трактори – за часовете по професионална подготовка, където могат да „влязат“ в новите модерни машини, да разгледат неговото устройство без дори да излизат от класната стая. Продължават с битката при Ватерлоо – за часа по История и цивилизация, разходка из човешкото тяло – за час по биология и здравно образование, водопадът Анхел – за час по География и икономика и т.н. Следващата идея в този проект е разработване на темите за държавните изпити по практика, които да бъдат използвани за по-ефективна подготовка на зрелостниците.

И така, искрата вече е запалена, тя бързо започва да разпалва истински огън, докато в един момент учениците сами достигат до идеята, че технологиите, които използват в училище, могат да помогнат за решаване на социални проблеми от тяхната гражданска позиция. Желанието да решат проблем, който ще направи света едно по-добро място, е огромна движеща сила. Преди него обаче стои нелеката задача младежите да си повярват, че наистина могат да го направят, да се изградят като екип, да се изправят срещу всички и да ги убедят да погледнат на тях с други очи, да тренират своята дисциплинираност и отдаденост. След като първото е постигнато обаче, другото оттам нататък е лесно. Следват множество безсънни нощи и цели дни, прекарани в училище („Аз през цялото си обучение досега не съм стоял толкова в училище, колкото през последните няколко седмици“ 😉 ) Няма разлика между момичета и момчета, няма разлика между българи, роми и турци – всички са един екип.

И първият продукт не закъснява – Система за сигнализация на технически неизправности. Това мотивира, защото не е само плод на теоретични упражнения, а система, която учениците вече са инсталирали в учебната кола. Тя е простичка – с 4 бутона, които символизират най-често срещаните технически неизправности в движещ се автомобил, обикновена компютърна платка и светещ дисплей на задното стъкло на автомобила, чрез който можем да дадем знак след като задминем неизправния автомобил и да си спестим неприличните жестове в отговор на водача, който така и не е разбрл защо му ръкомахаме.

Говорейки си за агресията на пътя и постоянните катастрофи, впечатлени от изнесените данни на Евростат и МВР, съгласно които България е на първо място в ЕС по брой загинали при катастрофи, с най-висок дял смъртност при произшествията с челен сблъсък между автомобили, учениците решават да разработят и Система за превенция на челен сблъсък, с която драстично да се намали броят на пътните инциденти и броя на пострадалите в световен мащаб. И тук решението е просто – учениците си задават въпроса: какво най-често води до челен сблъсък и бихме ли предприели рисково изпреварване, ако знаем, че срещу нас се движи друг автомобил? Защо в 21 век, след като имаме технологии и безкрайни възможности, никой не е създал система за предупреждение на насрещен трафик. Има много иновативни системи за сигурност, автоматично спиране, следене на лентите, предупреждение за обекти в мъртвата точка, но няма такава, която да ни предупреждава и да ни съветва да не предприемаме изпреварване. Това е именно и идеята на училищния екип – система, която ни съветва или по-точно забранява изпреварване, когато срещу нас има трафик на опасна дистанция. Системата се базира на един прост алгоритъм.

Ако две тела се движат едно срещу друго и разстоянието между тях е по-малко от 500м, GPS модул, който подава информация за нашата локация, посока на движение и скорост, активира забрана за изпреварване. Не е нужно да чакаме колите да полетят, за да намалим челните сблъсъци. Почти няма коли без навигация, била тя вградена или не, нека само променим начина по който я използваме и това би могло да спаси много човешки животи – не само у нас, но и по света –казват младежите. Те не спират дотук обаче, защото колкото и да не ни се иска има ситуации, в които и всички лампи на таблото да светнат, и воланът да вибрира, и автомобилът сам да спре, сблъсъкът е неизбежен. Кое е най-важното нещо в този случай за екипите на Спешна помощ? Информация! Тук идва следващото приложение. Използвайки GPS – модула, то изпраща автоматично инормация към спешна помощ за местоположението нна ПТП, силата на сблъсъка (благодарение на G сензор), вида на МПС-тата и техните регистрации (много важна информация би била ако в ПТП участват автобус, камион, автомобил или други); приблизителен брой на пътниците, участвали в ПТП-то – посредством блутут модул, който брои колко мобилни устройства има в колата. Можем ли да използваме блутут модулът обаче, за да съберем още данни за пътниците и да ги пратим към спешната помощ? Да, при желание на водачите или пътниците, могат да си направят профил в мобилно приложение, като попълнят най-важната за спешните служби информация: пол, кръвна група, година на раждане, здравен статус (пример: диабет или бременност), алергии и не на последно място Донор на органи.

Нещо повече, за да решат проблема с войната по пътищата и да видят своята идея, превърната в реалност се опитват да намерят съмишленици, да изградят своя бизнесплан (без да са чували за предприемачество), да изградят своя стратегия – събират данни, търсят информация, откриват подобни системи в другите ддържави, посещават офисите на застрахователните компании, за да ги подкрепят, посещават ОД на МВР, посещават заводите, които имат подобно производство, за да разберат дали може масово да се изработва платката и елементите, които са необходими, за да се случи процесът … Това звучи ли ви като функционално неграмотни деца? И тъй като Калин, Деси, Кристиян, Акиф, Поли, Георги, Митко, Десислав, Тинка, Аксун, Каролина и Владко, Владо и Марияна ще продължат да липсват от новините, аз ще се върна към първия абзац в началото на текста, който може да ви се е сторил странно нелогично висящ – обърнахте ли внимание, че всъщност тези, които са отбелязали развитие в състоянието си спрямо предното проучване, са именно учениците от малките населени места и учениците, за които българският не е майчин език …

А в училището в Суворово продължават с иновациите (телевизионно студио и собствен YouTube канал, собствена метеорологична станция и т.н.) и представителната изява на 13 декември, петък, беше само една малка спирка по спиралата, която превръща учениците в мислещи и смислени млади хора.

https://www.youtube.com/watch?v=xxgVZI_CF4Y&feature=share&fbclid=IwAR1i02eHfEe9a01AuMSi9leCICV3V27Q2lIiPHqf77mamN5tzLRTUL7thx0

Споделете

GoTop