ОСЕМ БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ БЯХА ОТЛИЧЕНИ В КОНКУРС ЗА ЕСЕ

ОСЕМ БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ БЯХА ОТЛИЧЕНИ В КОНКУРС ЗА ЕСЕ

Осем български ученици от цялата страна бяха отличени в конкурс за есе на на тема: “160 години Болградска гимназия – извор на родолюбие“, организиран от Министерството на образованието и науката (МОН) по случай 160-годишнината на Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“ в Украйна.

Повече от 60 деца от България и Украйна изпратиха свои творби, които бяха оценени от жури. Победителите в различните възрастови групи – VIII-IX клас, X и XI-XII клас, ще получат книги и грамоти от МОН, а творбите им ще бъдат публикувани в юбилеен сборник на Болградската гимназия. За тях има осигурени парични награди и екскурзия до Болград с цел изследване на традициите и изучаването на български език в диаспората ни в Украйна.

Целта на конкурса бе да се създадат условия за формиране на ценностни ориентации и качества у младите хора, свързани с чувството на национална гордост, любов и признателност към българските възрожденци, радетели за създаване на български училища и изучаване на българския език извън пределите на България.

Гимназията в Болград е едно от най-престижните училища в южната част на страната. Там се изучава български език и литература, история и култура на българския народ. В момента в гимназията се обучават над 350 ученици от I до XI клас. По случай 160-годинишнината на училището Министерството на образованието и науката осигури 150 000 лв. безвъзмездна финансова помощ за подпомагане на учебния процес.

Споделете

GoTop