ОТ 3-ГОДИШЕН КАЛОЯН – ПОБЕДИТЕЛЯТ В “БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ТАЛАНТ”, ЖОНГЛИРА С ЧИСЛАТА

ОТ 3-ГОДИШЕН КАЛОЯН – ПОБЕДИТЕЛЯТ В “БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ТАЛАНТ”, ЖОНГЛИРА С ЧИСЛАТА

“Чувствам се супер с тази награда. Въобще не очаквах, че ще я спечеля, защото имаше и други доста добри таланти. Донесе ми щастие, гордост и радост.” Това каза 10-годишният математик Калоян Гешев, който спечели седмия сезон на “България търси талант” по bTV и голямата награда от 50 000 лв.

Калоян показа невероятната си способност да пресмята наум и бързо аритметични операции с големи числа, сякаш борави с електронен калкулатор.

Четвъртокласникът се опита да постави световен рекорд по скоростно изчисляване и реши десет задачи с 5-цифрени числа за отлично време, но допусна една грешка. След секунди сам се поправи, но това му попречи да постави рекорда си официално. Зрителите обаче безапелационно го признаха за победител.

Всъщност Калоян е подобрил рекорда – това е станало на репетициите. Водещите Александър Кадиев и Даниел Петканов обявиха, че лично са свидетели как момчето е решило задачите цели 4 пъти, но явно напрежението и емоциите от живото изпълнение са оказали своето влияние.

Калоян е в четвърти клас в столичното 144-о СУ “Народни будители”, което е с направления хореография, музика и изобразително изкуство. Ученик е в “ж” клас. Паралелката му е с народни танци.

Само на 3 години и половина е, когато майка му Руми Гешева усеща интереса на малкия към математиката. “Просто му харесват цифрите. От малък всичко смяташе – номерата на колите, на блоковете около нас, на апартаментите. Пишеше големи цифри на листовете”, разказа тя. В рода нямали друг жонгльор на числата.

Калоян сам поискал да се яви във формата, повлиян от учителя си Георги Георгиев, който му е преподавал в детската академия за талантливи деца ДАНИС през 2018 г., а миналата година се яви на същото състезание и зае второто място.

Още с първото си появяване на сцената момчето си пожела да надмине своя учител – той остана втори, аз ще спечеля, закани се Калоян.

В биографията на 10-годишния софиянец вече има много призове – четвърто място на световното първенство по скоростна калкулация в Германия. На второ място е на европейското. Първи е на арабското първенство. Миналата година е 7-и на международната олимпиада по спортен ум за всички възрасти и на юношеското онлайн първенство.

Източник: „24 часа“

Споделете

GoTop