ОТ УЧИТЕЛИТЕ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ЗАВИСИ ДАЛИ ДЕЦАТА ЩЕ УСПЯВАТ В УЧИЛИЩЕ, СМЯТА МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ

ОТ УЧИТЕЛИТЕ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ЗАВИСИ ДАЛИ ДЕЦАТА ЩЕ УСПЯВАТ В УЧИЛИЩЕ, СМЯТА МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ

От работата на преподавателите в началото на обучителния път зависи в най-голяма степен успехът на по-нататъшното образование, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на 12-та Национална научно-практическа конференция по предучилищно образование „Водим бъдещето за ръка”. Той каза, че предизвикателствата, които водят до това положително развитие са две – ранното обхващане, задържане и приобщаване на децата в образователната система, чрез посещение детска градина и създаването на добро сътрудничество и разбирателство с родителите. Като актуални теми той посочи и обема от знания и възпитателната работа в училище. Министърът анонсира предстоящото публикуване на проекта за стратегия за възпитателната работа. Той призова учителите да се възползват пълноценно от различните програми на Министерството на образованието и науката. Според него единственото правилно решение за гарантиране на устойчиво бъдеще и развитие на страната са инвестициите в образование и в мотивирани преподаватели.

Министър Вълчев се срещна и с представители на Русенския университет „Ангел Кънчев“, които представиха свои иновативни практики и инициативи. Обсъден бе спадът на броя на студентите в страната като резултат от демографските фактори, заради достигането на връхната точка на масовизацията във висшето образование и на нерационалното търсене на дипломи, а не на знания. Министър Вълчев подчерта важността от регионална специализация, която видимо е постигната от русенския университет, и от сътрудничеството между висшите училища на национално и на международно ниво. По-рано министърът на образованието връчи сертификати на студенти, участвали в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Преди това заедно с депутати от региона той участва в награждаването на вицеевропейския шампион по вдигане на тежести за младежи Ангел Русев, който преди седмица спечели сребърен медал. Десетокласникът учи в спортно училище и е състезател на Тежкоатлетически спортен клуб (ТСК) „Русе“. По време на церемонията Красимир Вълчев отбеляза значението както на спорта като част за образователния цикъл и изграждането на младите хора, така и на учителите и треньорите като най-важни фактори в този процес.

От 2008 година Националната научно-практическа конференция събира всяка година специалистите по предучилищно образование – учители, директори, преподаватели от педагогическите факултети, експерти от общини и от РУО. Целта на форма е да намери отговор на съвременните предизвикателства пред българското предучилищно образование чрез популяризиране на добрия педагогически опит.

Споделете

GoTop