Отбелязване на 24 май в навечерието на празника в Брюксел

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще председателства утре втория съвет по образование в рамките на българското Председателство на Съвета на ЕС /22 май 10-13ч./ и ще се участва в събития по отбелязването на 24 май – деня на българската просвета и култура и ден на покровителите на Европа св. св. Кирил и Методий в навечерието на празника в Брюксел.

На 22 май Заедно с комисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел, и представители на Министерството на културата и Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ министър Вълчев ще бъде на честване в сградата на Европейската комисия Berlaymont /19,30ч./. Като почетни гости са поканени министър-председателят на България Бойко Борисов, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на ЕП Антонио Таяни и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Сред гостите ще бъдат министри на държавите-членки по образование и култура, посланици, евродепутати, български служители в европейските институции и българската общност в Брюксел.

Тържественото отбелязване на българския празник на книжовността и духовността включва няколко акцента: организираната от МОН и български евродепутати среща-дискусия в библиотеката на зала Лекс на Европейския парламент на писатели и преводачи под надслов „Многоезичието – Обединени в разнообразието“ /15-17ч./, изложба на старопечатни книги и ръкописи, тематична 3D визуализация, посветена на празника.

На 23 май министър Вълчев заедно с министъра на българското Председателство Лиляна Павлова ще посетят Европейското училище в Брюксел и ще присъстват на официално честване на българската азбука – концерт на българските ученици и техните учители и откриване на изложбата „Faces of Research and Innovation in Bulgaria“ /9,30-11ч./.

Срещата-дискусия в библиотеката на зала Лекс на Европейския парламент на писатели и преводачи под надслов „Многоезичието – Обединени в разнообразието“ е посветена на богатството на европейските езици. В нея ще вземат участие над 15 изявени писатели и преводачи, както и представители на МОН и на ЕП. Събитието си поставя за цел да насочи вниманието към важността на езиковото разнообразие и значението му за запазване на европейската идентичност и културно наследство, както и за възможностите за използването на различните езици като мост за разбирателство и сътрудничество. Друг основен акцент ще бъде върху богатството на българския език.

Файлове

Споделете

GoTop