ОТКРИТА Е НОВАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО КОМПЮТЪРНО ПРОГРАМИРАНЕ И ИНОВАЦИИ В БУРГАС

ОТКРИТА Е НОВАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО КОМПЮТЪРНО ПРОГРАМИРАНЕ И ИНОВАЦИИ В БУРГАС

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откриха днес новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. Във високотехнологичния кампус са записани 108 ученици. Те ще изучават програмиране с всички компютърни езици, облачни технологии, роботика, киберсигурност, както и блокчейн технологии.

Гимназията е оборудвана с най-модерна техника – компютри, 3D принтер, мултимедийни екрани и интерактивни дъски, система за видеоконферентни връзки, роботизирани системи и др. Премиерът Борисов беше категоричен, че базата на училището е на много високо ниво. Според него учениците ще могат да съвместяват практиката с обучението, тъй като училището разполага и с фирма. В настоятелството са поканени петте най-големи IT компании, които ще правят поръчки на училищната фирма.
Министър Красимир Вълчев обясни, че профилът на училището в най-голяма степен синтезира нуждите на бъдещето. Той акцентира, че през следващите десетилетия децата не просто трябва да са ползватели на дигитални услуги и устройства, но да бъдат и създатели на съдържание. „От това зависи дали ще бъдем развиваща се страна и дали ще преминем през епохата на дигиталните трансформации по най-успешния начин. През следващите десетилетия иновациите в образованието все повече ще тръгват от училището, от учителите и учениците“, добави министърът.

Кметът на Бургас Димитър Николов подчерта, че до момента няма толкова бързо реализирано решение за изграждане на ново училище. Той благодари на правителството за подкрепата и заяви, че новата гимназия е началото на новото технологично образование на Бургас и България.

Споделете

GoTop