ПЕТ БРОНЗОВИ МЕДАЛА И ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР ПО ФИЗИКА

ПЕТ БРОНЗОВИ МЕДАЛА И ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР ПО ФИЗИКА

С пет бронзови медала се завърнаха участниците в XXXV Международен турнир на младите физици.

В отбора на България бяха Явор Йорданов и Стефан Николов от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ в София, Калина Досева от ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново, Мартин Лозанов от Американския колеж и Мирослав Минчев от ПМГ „Гео Милев“ в Стара Загора.

Явор Йорданов преди дни спечели бронзов медал и на международната олимпиада по физика, в която България се представи също много добре.

Турнирът включваше пет физични битки, в които отборите представиха и дискутираха решенията на поставените експериментални задачи.

Отборът ни зае 13-то място с общ резултат от петте физични битки 158.2 точки. В турнира, който се проведе в Румъния, участваха 120 ученици от 25 държави.

Ръководители на българския отбор бяха гл. ас. д-р Мая Жекова от Физически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в ЧСУ „Наука за деца“.

Това е най-доброто представяне на български отбор в Международния турнир на младите физици от 2015 г., когато нашите ученици за последен път спечелиха медал от това състезание.

Споделете

GoTop