ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ: ВЪРНАХМЕ ДЪЛЖИМОТО ДДС И ЗАПОЧВАМЕ 2014 Г. НА ЧИСТО

ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ: ВЪРНАХМЕ ДЪЛЖИМОТО ДДС И ЗАПОЧВАМЕ 2014 Г. НА ЧИСТО

Преустановихме натиска върху бизнеса, страхът вече го няма. Ускорихме усвояването на европейските фондове и минимизирахме загубите на средства. Засилихме финансирането на общините, отчете министър-председателят

Успяхме да обърнем посоката на движение, да стопираме преобладаваща част от негативните тенденции и в редица сектори да направим първите стъпки към нормализация на икономическия и обществено-политическия живот. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски, който днес представи в Народното събрание третия отчет на правителството. В 20 точки премиерът обобщи основните резултати от работата на кабинета за седемте месеца от началото на мандата.

„Преустановихме централизирания натиск върху бизнеса и вече го няма страхът от целенасочените проверки, както и от селективното отношение на централната власт“, подчерта премиерът Орешарски. Той изтъкна разплатените задължения на държавата към бизнеса и върнатото дължимо ДДС. „За първи път от 2008 година насам започваме новата година „на чисто“, добави министър-председателят по отношение на ДДС.

„Ускорихме усвояването на европейските фондове и минимизирахме загубите на средства. През февруари Министерският съвет ще приеме окончателния вариант на Споразумението за партньорство и ще го изпрати в ЕК за официални преговори“, каза премиерът.

Министър-председателят обърна внимание на наследеното изоставане в събирането на приходи и отчете значително наваксване в това отношение. Той добави, че неизпълнението на приходите е свито в пъти.

„Новият дълг бе взет, за да се изплати стар, излизащ в падеж, натрупан и по времето на управление на ГЕРБ. Такива операции не увеличават дълга. Надявам се сега, всеки, който се включи в летния хор с нелепи обяснения по теми, които не разбира, да намери сили да се извини, че лъга хората“, категоричен беше г-н Орешарски.

Премиерът напомни, че досега Министерският съвет е приел отпадането или смекчаването на над 100 регулаторни режима. „За настоящата година имаме задачата да предложим поне още 100 такива режима“, добави той. Министър-председателят акцентира и върху инициирането на нова кредитна линия за стартиращ и малък бизнес посредством Банката за развитие.

„Засилихме финансирането на общините. Ще продължим с политики, които намаляват различията между регионите“, каза премиерът. Той изтъкна и започнатите структурни реформи в административната сфера.

„Подсилихме финансово редица социални програми. Разширихме активните мерки на трудовия пазар. Разработихме и национален план за младежката безработица. Актуализирахме размерът на месечните добавки за деца с трайни увреждания. Вече е в сила корекция в персоналното подоходно облагане“, подчерта министър-председателят.

По отношение на образованието той каза, че са направени стъпки към усъвършенстване на системата за делегираните бюджети и акцентира върху по-нататъшно развитие на професионалното образование и обучение.

За здравеопазването премиерът Орешарски изтъкна: „успяхме да приключим отминалата година без сериозни дефицити, въпреки лошите показатели, оформили се в средата на годината. Подготвихме редица промени в нормативната рамка в посока на заздравяване на системите за финансово управление и контрол.

„Прекратихме безразборното боравене със специални разузнавателни средства. Поставяме все по-голям акцент върху противодействието на престъпността срещу личността и собствеността на гражданите, както и върху престъпления, ощетяващи фиска. Полицията демонстрира висок професионален стил на работа, успявайки в отминалите месеци да балансира между опазването на обществения ред, от една страна и спазване на правата на гражданите на мирни протести, от друга страна“, отбеляза премиерът. Той напомни, че е финализиран и проектът за нов Наказателен кодекс.

„На път сме да решим и един от най-острите проблеми за отминалата година, породен от неочакваната и силна по интензивност бежанска вълна“, подчерта министър-председателят. По отношение на енергетиката той акцентира върху спазването на принципа на диверсификация.

„Предстои ни много работа и аз вярвам, че ще бъдем подкрепени от всички, които не са безразлични към бъдещето на нашата страна“, каза в заключение премиерът.

Пълния текст на изказването на министър-председателя Пламен Орешарски можете да прочетете в приложения по-долу файл.

Файлове

Споделете

GoTop