ПО ИНИЦИАТИВА НА МОН БЕ ОТКРИТА ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

ПО ИНИЦИАТИВА НА МОН БЕ ОТКРИТА ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

В препълнената с ученици голяма зала на Националния дворец на децата заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева откри Първата националната седмица на четенето. Тя изрази удоволствие, че заедно откриват тази кампания:. „Всеки един от нас знае, че чете по различни причини: един за удоволствие, друг, за да намери отговори, трети – да сравни какво се е случило преди него, четвърти – да научи нещо различно, пети – просто за да се чувства добре във времето, с което разполага, пътувайки във времето и пространството“, сподели г-жа Кастрева. Тя добави, че тъкмо поради това Министерството на образованието и науката (МОН) реши да започне тази национална кампания, достигайки до всеки един – малък и голям, всеки, който обича знанието, книгата, който обича да се наслади на удоволствието да разбере нещо повече за света, включително и за себе си. В същата посока е и анкетата, която започва от днес на електронната страница на МОН по въпроса „Чета, защото…“ Г-жа Кастрева коментира: „За нас това ще бъде ценно, за нас това ще бъде интересно. Надявам се всеки да намери време и да посети сайта на МОН“.

За включване в анкетата пръв от учениците в залата вдигна ръка Михаил Григоров от IVА клас на XII СОУ „Цар Иван Асен II“, който избра отговор: „Чета, защото четенето ми носи удоволствие“. Бе направена импровизирана анкета в залата, като се включиха Кристиана, Симеон, Сая, Бранимир и други ученици и всяко от тези деца имаше собствено обяснение, защо посяга към книгата.

Модераторите на церемонията по откриването на Националната седмица на четенето Милена Иванова и Ваня Стоянова-Трайкова, експерти от дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ в МОН, представиха и другите официални гости на събитието: проф. Светла Коева, директор на Института по български език към БАН, и Станислав Георгиев, експерт от Регионалния инспекторат по образованието – София-град.

Директорът на Националния дворец на децата г-жа Татяна Досева изрази радостта си, че в годината, когато уникалната детска институция отбелязва 65 години от създаването си, стартира Първата национална седмица на четенето. Тя говори и за част от чудесните инициативи, които съпътстват провеждането на кампанията в столицата: спектакъл „Приказки за проклетии, вълшебства и чудеса“ на театрално студио „Звездни мигове“. Малките любители на поетичното слово се докоснаха до нови книги за деца, сред които „Пеперуда с колело“ от Драгомир Шопов.

До 12 декември 2015 г. в столицата и страната е предвидена богата палитра от разнообразни прояви с участието на писатели за деца и юноши, популярни личности, които ще четат разкази и приказки. В програмата са включени конкурси, състезания и концерти на детски състави.

Споделете

GoTop