ПОД МОТОТО „НАПИСАНОТО ОСТАВА – ПИШИ ПРАВИЛНО“ ПРОДЪЛЖИ НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

ПОД МОТОТО „НАПИСАНОТО ОСТАВА – ПИШИ ПРАВИЛНО“ ПРОДЪЛЖИ НАЦИОНАЛНАТА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

Със състезанието „Най-добър …” за най-добър четец, най-добър разказвач и състезание по правопис започна вторият ден на Националната седмица на четенето днес. Под мотото „Написаното остава – пиши правилно“ в детския отдел на Столичната библиотека се проведе състезанието по правопис със съдействието на Института за български език към БАН.

Отборите, които участваха в него, бяха от три столични училища – 134. СОУ „Димчо Дебелянов“, 18. СОУ „Уилям Гладстон“ и Частно ОУ „Света София“. Всеки отбор се състоеше от 6 участници, които, за да се отличават, бяха облечени с тениски с различни цветове – жълт, сив и син.

Заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева поздрави всички присъстващи с „Добре дошли в Столична библиотека – едно от емблематичните места на София“ и прикани децата по-често да я посещават, по-често да се докосват до света на книгите и с помощта на библиотечните работници да откриват нови знания. „Защото това, което никой не може да ни отнеме, това е знанието. Най-често знанието идва през четенето, затова по-често посягайте към книгата“, каза г-жа Кастрева и добави, че това ще ги направи знаещи, можещи, успешни и щастливи хора.

„Откривайте света през книгите, откривайте човека през книгата и знайте, че тя винаги ще бъде Ваш верен приятел, който никога няма да Ви предаде“, заяви още г-жа Кастрева, пожелавайки на участниците да събудят у себе си хъса за победа, защото животът е низ от състезания, в които те трябва да се стремят да са победители.

Тя увери всички присъстващи в полезността на тази Национална седмица на четенето, която се организира за първи път от Министерството на образованието и науката със съдействието на Института за български език при БАН, на Столичната библиотека, на Регионалния инспекторат по образованието – София-град, и на Националния дворец на децата, като в заключение пожела „Нека победители да бъдем всички ние, хората, които обичаме да четем, защото знаем, че това ще направи света по-добър, по-красив и по-успешен“.

Участниците и публиката с нетърпение очакваха старта на състезанието, което започна с тегленето на жребия кой след кого ще участва. Водещите Мая и Иво обясниха регламента на състезанието, като посочиха 6-те категории, в които ще се състезават отборите, а именно: пароними, чужди думи, фразеологизми, отношение между думите, правопис и граматика. Първият отбор бе отборът на ЧОУ „Света София“ или отборът на „Жълтите“, вторият отбор бе отборът на 18. СОУ или отборът на „Сивите“ и третият отбор бе отборът на 134. СОУ или отборът на „Сините“.

Компетентно жури от представители на Института за български език трябваше да оценява отговорите на участниците, като за всяка категория имаше предварително обявен брой точки.

Докато отборите мислеха и се подготвяха, имаше игра за публиката с „Анаграми“ – с разместване на буквите от дадената дума да се състави нова дума, например от думата „босилек“ да се измисли нова дума със същите букви като се подредят по нов начин. Новата дума бе „обелиск“. И още много други задачи бяха подготвени за присъстващите. Показана им бе също новата говореща карта на диалектите в България, която е изработена по региони според особеностите на говора в тях.

Отборът победител накрая се оказа отборът на „Жълтите“ с 205 точки, следван от отбора на „Сините“ – 175 точки, и отборът на „Сивите“ със 100 точки.

Всички участници получиха книги от Министерството на образованието и науката, които г-жа Кастрева връчи, сертификати за участие от Института за български език и читателски карти от ръководството на Столичната библиотека. На училищата участници Столичната библиотека подари по един екземпляр фототипно издание на най-старата книга във фонда й „Сборник на Мавро Орбини“ от 1601 г.

С конкурс за най-добър четец продължи денят в Националния дворец на децата, където се включиха деца от литературно студио „Светулки”, образователно-игрови център „Знам и мога” и др.

Споделете

GoTop