ПОДПИСВАНЕ НА МЕМОРАНДУМ ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПРОГРАМАТА „ЕУРОПРОФ”

ПОДПИСВАНЕ НА МЕМОРАНДУМ ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПРОГРАМАТА „ЕУРОПРОФ”

На 14 февруари в МОМН, Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката и Н.Пр. Луис Кановас дел Кастийо, временно управляващ посолството на Испания в Р България, подписаха Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието, младежта и науката на Р България и Министерството на образованието, културата и спорта на Кралство Испания за прилагане на програмата „Еуропроф”.

„Аз съм изключително радостен от подписването на Меморандума за реализиране на програмата „Еуропроф”, започна словото си министър Игнатов. „Смисълът на този Меморандум е, че с нашите подписи вече даваме възможност на български учители да преминат обучение по испански език в две програми. Едната е за учители, които преподават вече чужд език. Те ще могат да преминат обучение, за да могат да преподават и втори чужд език, при постигане ниво С1 според Европейската езикова рамка. Втората – за учители, които са учители по предмет, те ще преминат обучение така, че да могат да преподават този предмет на испански език. Те трябва да достигнат ниво В2. Обучението ще се осъществява от Институт Сервантес съгласно договор с испанското Министерство на образованието, културата и спорта на Кралство Испания. Ние сме благодарни за тази програма, защото това е изключително финансово усилие от страна на Кралство Испания, сега в години на криза, да финансират това обучение… Абсолютно съм убеден, че отваряме широка врата за обмена между България и Кралство Испания в областта на науката, в областта на културата, което наистина се вписва в нашата политика за повишаване квалификацията на българските учители”, каза в заключение министър Игнатов.

Н.Пр. Луис Кановас дел Кастийо благодари от името на посолството на Кралство Испания, испанското Министерство на образованието, културата и спорта и Институт Сервантес, чиито представители присъстваха.

„Подписването на програмата е много важна стъпка”, каза той. „Още един принос към огромните усилия, които правим за разпространяването на испанския език в България. Ние смятаме, че интересът към испанския език в България няма да намалее, точно обратното” допълни той, като каза още, че програмата „Еуропроф” ще предостави интересни възможности за професионална реализация.

На подписването от испанската страна присъстваха още г-жа Селия Арана Ресола – ръководител на отдел „Образование” при Посолството на Кралство Испания в София и представител на Министерството на образованието, културата и спорта на Кралство Испания и г-жа Роса Моро де Андрес – директор на Институт Сервантес в София.

Споделете

GoTop