ПОСЕЩЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ КОМИСАР, ОТГОВАРЯЩ ЗА НАУКА, ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИНОВАЦИИ, Г-Н КАРЛОС МОЕДАС

По покана на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, отправена в Брюксел по-рано тази година, на 7 октомври 2015 г. пристига европейският комисар, отговарящ за наука, изследвания и иновации – г-н Карлос Моедас.

Основната цел на посещението на г-н Моедас е да връчи на г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България, доклада и заключенията от партньорската проверка на националната система „Наука-иновации“ по инструмента Policy Support Facility към Европейската рамкова програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

Официалната визита на г-н Карлос Моедас ще започне в 9.00 часа на 8 октомври с посещение на София Тех Парк, където ще има среща с премиера Бойко Борисов. Участници в срещата ще бъдат г-н Томислав Дончев – заместник министър-председател и министър по еврофондовете и икономическата политика, проф. Тодор Танев – министър на образованието и науката, проф. Костадин Костадинов – заместник-министър на образованието и науката, проф. Николай Денков – заместник-министър на образованието и науката, проф. Люк Соте – ректор на Маастрихския университет и г-н Роман Архона – началник на отдел „Анализи и мониторинг на националните политики в изследванията“ в Главна дирекция „Наука и изследвания“ в ЕК.

На 08.10.2015 г. от 10.00 часа, в зала „Сердика“ на София Хотел Балкан г-н Карлос Моедас ще представи ролята на Policy Support Facility, инструмента за провеждане на реформи в областта на науката и иновациите в страните членки на ЕС. Проф. Люк Соте, ректор на Маастрихтския университет и председател на международния панел за оценка на националната система „Наука-иновации“, ще запознае аудиторията с основните резултати от оценката и препоръките, включени в доклада и заключенията на партньорската проверка.

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев ще направи изказване за бъдещето развитие на Националната система „Наука – иновации“.

В програмата на г-н Карлос Моедас от 11.00 часа е предвидена среща с президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

От 12.20 часа в зала „Рила“ на София Хотел Балкан ще се проведе съвместна пресконференция на еврокомисар Моедас и проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката.

В рамките на посещението на г-н Карлос Моедас, от 11.00 ч. в София Хотел Балкан ще се проведе конференция, посветена на основните резултати и препоръки на международния панел за оценка на Националната система „Наука – иновации“. В програмата на конференцията ще участват членовете на панела, които ще представят теми, свързани с: преодоляването на пропастта в процеса на иновациите – отключване на националния научен и иновационен потенциал; създаване на връзка между интелигентната специализация и участието в програмата „Хоризонт 2020“; предизвикателствата пред научните организации в процеса на изпълнение и финансиране на научни изследвания за развитието на поколения висококвалифицирани учени; необходими структурни реформи в областта на научните изследвания и иновациите; изграждането на ефективно публично-частно партньорство в изследванията и иновациите. Ще бъде споделен и опитът на други държави в справянето с тези предизвикателства.

Еврокомисарят по изследвания, наука и иновации г-н Карлос Моедас ще се обърне към участниците в конференцията, акцентирайки на основните предизвикателства на европейската наука и иновации в доклада си „Opening up to an European Research Area оf innovation”.

Конференцията ще продължи с панел, посветен на обвързаността между европейските проектни инструменти в полза на науката и бизнеса и участието на България в Европейската рамкова програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Ще бъде споделен успешният опит на български колективи, спечелили проекти, подкрепени от Европейската комисия в рамките на „Хоризонт 2020“.

Споделете

GoTop