ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ

ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ

Готов е и планът за изпълнението както и актуализираната Стратегия за развитие на висшето образование до 2020 г., съобщава бТВ.

В документа има осем основни цели. Първата от тях е да се повиши процентът на висшистите. В момента те са около 27%, до 2020 г. е заложено те да бъдат поне 36%, като образованието им е обвързано и с пазара на труда.

„Последната година съотношението е 96% финансиране за брой студенти и 4% само за резултати от рейтинговата система за качеството на обучението. Целта е до 2020 г. да стане 60% за качество и 40% да брой студенти”, обясни зам.-министърът на образованието и науката проф. Валери Младенов.

В България има 51 висши училища. „Когато дадено професионални направление е добро, получава повече финансиране, когато не – не получава. Самите ректори ще преценят какво да правят с недобрите програми”, обясни зам.-министър Младенов.

За студентите още от следващата година се предвиждат финансови бонуси. „В момента 41% от студентите в България се обучават в специалностите Право, Икономика и Публична администрация, а има голям глад за IT специалисти, инженери, физици, химици, машиностроители, лекари. Ако студент си избере такова направление, което е непривлекателно в момента, но прогнозно е важно за страната, ще получава стипендия”, коментира проф. Младенов.

Стратегията все пак може да бъде променена от следващия редовен кабинет или парламент. Тя залага и увеличаване на процента от БВП за висше образование през всяка една от следващите години. За пример, в момента отделяните средства са под 1%. Стратегията бе приета още от предишното правителство, но не бе одобрена от парламента.

Повече от материала на бТВ вижте тук:

http://btvnews.bg/video/videos/emisii/btv-novinite-centralna-emisija-12-09-2014-g.html

Споделете

GoTop