ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА 1,5 МЛН. ЛЕВА НА 52 ОБЩИНИ, КОИТО ЩЕ ОСИГУРЯТ ПРЕДУЧИЛИЩНА ПОДГОТОВКА ЗА 4-ГОДИШНИ ДЕЦА

Правителството отпусна 1,5 млн. лева на първите 52 общини в страната, които създадоха условия за въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за децата на 4-годишна възраст.

„Мярката е част от управленската ни програма и част от усилията ни да включим повече деца ефективно в образователната система. Изследванията показват, че децата от уязвими групи, които са включени по-рано, имат много по-малко дефицити в знанията, по-голяма част от тях достигат до гимназиално образование и отпадат по-рядко от образователната система“, изтъкна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той напомни, че след приетите през миналата година законодателни промени, общините имат възможност в рамките на три години да решат кога да се включат.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че с отпускането на средствата правителството изпълнява поетия ангажимент да подпомогне обхващането на децата. Сумата ще гарантира подготовката на 4000 деца. Той посочи още, че за настоящата година са предвидени общо 36 млн. лв. за издръжка на 4-годишните деца в градините. Премиерът отбеляза, че благодарение на организирания от правителството механизъм за обхват над 50 000 деца бяха върнати или записани за първи път в градина и на училище.

Споделете

GoTop