ПРЕКЛАНЯМЕ СЕ ПРЕД ДЕЛОТО НА СВЕТИТЕ БРАТЯ

ПРЕКЛАНЯМЕ СЕ ПРЕД ДЕЛОТО НА СВЕТИТЕ БРАТЯ

На днешния ден цяла България отново се прекланя пред святото дело на братята Св.Св. Кирил и Методий.

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев заедно с президента на Р България г-н Росен Плевнелиев и министърът на образованието, науката, изследванията и спорта на Словашката република г-н Юрай Дракслер, който е на посещение у нас, поведоха традиционното празнично шествие по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост.

В празничното шествие се включиха още министри, народни представители, представители на Българската православна църква, на Столична община, видни учени от БАН, преподаватели от Софийския университет, учители, ученици и много граждани, които преминаха по бул. „Цар Освободител“ и застанаха пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където се извърши тържествен водосвет.

Кметът на град София г-жа Йорданка Фандъкова се обърна към всички дейци на българската просвета и култура и подчерта, че успехът на нашата държава ще дойде тогава, когато опитът на успешното училище стане практика във всички училища.

Президентът на страната г-н Росен Плевнелиев определи празника като „велик ден на духа и просветата“ и заяви още, че „24 май е ден на българската идентичност, на нашето самочувствие на древен и културен народ, на народ с мисия и бъдеще“.

Слово на церемонията произнесе директорът на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ г-н Антони Стоянов, чиито ученици прославят името на България със своите високи постижения на международни олимпиади и състезания.

Стихотворението „Аз съм българче“ рецитираха първокласниците от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Анна Алексиева и Борис Христов.

Разноцветни балони полетяха в небето от ръцете на първокласниците от 60. ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – София, открито преди 173 години като килийно смесено училище в София.

Венци и цветя пред паметника на Светите братя положиха официалните лица, гости и граждани на столицата.

В София и страната се състояха много празнични инициативи, свързани с духовността и познанието.

Споделете

GoTop