ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ: УЧИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА СА СРЕД СЪВРЕМЕННИТЕ БУДИТЕЛИ

ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ: УЧИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА СА СРЕД СЪВРЕМЕННИТЕ БУДИТЕЛИ

„Учителите в българските неделни училища в чужбина сте сред съвременните будители и ви благодаря за патриотизма и усилията, които полагате за нашите деца“. С тези думи премиерът Бойко Борисов се включи в 12-а годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която се проведе в Пловдив.

Според него вече е постигнат синхрон между министерствата на външните работи, образованието и науката и Асоциацията и се работи целенасочено за обучението на децата и връщането на повече български семейства обратно в България. Броят на неделните училища е 346 в 40 държави. В тях се обучават над 30 0000 деца. През идната година ще бъдат открити още 47 нови. Министър-председателят обяви, че със следващия бюджет ще бъдат отпуснати допълнителни 2 млн. лв. за подкрепа на мисията им да предадат на децата знанията си по български език, история и география. Ще бъдат отпечатани и специални учебници и помагала. През тази година неделните училища получиха повече от 11 млн. лв.

„Много е важно да имат учители, затова предвиждаме програма за квалификация както за новите педагози, така и за такива, които вече преподават в тях. Ще стартираме програма за партньорство между училищата в България и тези в чужбина. Тя ще има за цел да популяризира българското образование и да мотивира децата в другите държави да се върнат в нашата страна“, каза по време на срещата министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че ще бъде направена промяна в наредбата за приема в държавните висши училища в България, която да позволи тези деца да кандидатстват с оценка от зрелостен изпит в друга държава и сертификат за владеене на български език по Европейската езикова рамка. Ще бъде направена и електронна платформа за кандидатстване. Възможностите за кандидатстване в страната ни ще бъдат представяни чрез информационни кампании на висшите училища.

„С първо поколение деца беше относително по-лесно, но с второ е по-трудно, а с трето – почти невъзможно. Затова е важно българският език да бъде припознат от образователните системи и включен като матуритетен. Ще положим тези усилия”, заяви още министър Вълчев и благодари да родителите, че отделят от свободното си време и убеждават децата си колко е важно да изучават български език.

Споделете

GoTop