ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ БЛАГОДАРИ НА ЕКИПИТЕ ЗА ОБХВАТ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ БЛАГОДАРИ НА ЕКИПИТЕ ЗА ОБХВАТ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ

Премиерът Бойко Борисов благодари днес на учителите и служителите от институциите, които се включиха в екипите за обхващане на деца и ученици в образователната система.

„От 15 септември имаме над 3000 деца, записани да учат, които досега не са учили. Най-важното е децата да се върнат в училищата. МОН работи много усърдно по този проблем“, каза министър-председателят Бойко Борисов днес на среща с директори на училища, ректори и кметове в Министерския съвет. Той допълни, че работата не трябва да приключи със записването на децата в училище, а трябва да бъде постоянен процес.

В Министерския съвет беше представена информация за предвидените инвестиции за подобряване на образователната инфраструктура. 624 милиона лева ще бъдат инвестирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

426 учебни заведения в 72 общини ще получат средства за обновяване на материално-техническата база. Проектите са за саниране, за подобряване на санитарно-хигиенни условия, битовите условия в класните стаи, както и за закупуване на техника за модернизиране на учебния процес – аудиовизуална, професионална и техника за практики по различни специалности. Над 43 милиона са инвестициите за подобряване на учебната база в 13 държавни висши училища.

„Полагаме много усилия за ремонтите на детски градини и училища. Образованието беше приоритет номер едно в предизборната ни програма. Сега изпълняваме обещанието си. Увеличават се парите за учителите, ремонтират се училища, енергийна ефективност, сменяме осветлението, оправяме физкултурни салони и плувни басейни. Такива пари никога не са давани и няма да се дават. Затова европейската солидарност е толкова важна за нас“, изтъкна Борисов. Изпълняваме стриктно обещанията си в сектор „Образование“. Това, което правим днес с тази инвестиция, ще се изплати и ще й се радваме след 10-12 години“, каза още премиерът.

Над 400 учебни заведения попадат в програмата, над 250 000 деца ще бъдат засегнати от тази инвестиция, заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Парите от тази програма ще бъдат инвестирани в много професионални гимназии. Голяма част от средствата ще бъдат за техническо оборудване. Професионалните гимназии са необходими, защото дават така необходимите кадри и работна ръка, поясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„30% от българските училища нямат физкултурни салони. Работим упорито в тази насока и се надяваме през следващата учебна година този проблем да бъде решен“, посочи министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Споделете

GoTop