ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ 2012 Г. СТАРТИРА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА СОФИЙСКИЯ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА

ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ 2012 Г. СТАРТИРА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА СОФИЙСКИЯ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА

Второто издание на Софийския фестивал на науката, който предстои да се проведе през месец май тази година, отново ще е под патронажа на министър Сергей Игнатов. Това уникално за България събитие е в синхрон с основните приоритети и политики на министерството на образованието, младежта и науката за повишаване интереса на младите хора към науката, представяне на учебното съдържание по атрактивен и забавен начин, както и за популяризиране на научните постижения.

Фестивалът бе основан от Британски съвет и форум „Демокрит” през 2011 г. и за кратко време успя да спечели многобройни почитатели. Предстоящото издание на фестивала през 2012 г. обещава да търси отговор на въпроса „Какво ни очаква?”. „Армагедон 2012? Не, благодаря!” е забавният поглед на учените към популярните апокалиптични прогнози. „Роботи, хуманоиди, изкуствен интелект – на изчезване ли са човеците?” е другият акцент на фестивала.

Събитията са организирани така, че да обхващат почти всички възрастови групи. Целта е максимален брой ученици, преподаватели и граждани да имат възможността да се докоснат до науката, представена по интересен и разбираем начин. Предвидени са интересни събития като химически опити на поляната, забавни физични опити, детска архитектурна работилница, фото изложби на човешки хромозоми и макрофотография и др. Посетителите ще имат шанса да научат повече за свръхновите, извънземните цивилизации, нано и лего роботи, молекулярен ресторант и т.н. Теми като „Животът и смъртта на една енигма”, посветена на 100-годишнината от раждането на Алън Тюринг, „Какво точно ни казват синоптиците в прогнозата за времето?”, както и много други интересни научни факти, също ще са обект на фестивала.

На 11 май 2012 г., в рамките на фестивала, ще се проведе и националният финал на конкурса „ Лаборатория за слава”, на който МОМН е основен партньор от неговото начало през 2007 г. Конкурсът е насочен към млади хора на възраст между 18 и 35 години, занимаващи се с наука, които умеят атрактивно и разбираемо да представят своите научни интереси пред широка публика. Победителят в състезанието за комуникация на науката ще представя страната ни на международния финал на конкурса, който се провежда ежегодно в рамките на Фестивала на науката в гр. Челтнъм, Обединеното кралство.

Допълнителна информация за темите и събитията във второто издание на Софийски фестивал на науката и конкурс „Лаборатория за слава” можете да намерите на официалната страница: http://www.sofiasciencefestival.bg/

Споделете

GoTop