ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА СА ОСИГУРЕНИ НАД 100 НОВИ УЧИЛИЩНИ АВТОБУСА

ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА СА ОСИГУРЕНИ НАД 100 НОВИ УЧИЛИЩНИ АВТОБУСА

Над 100 нови автобуса са предоставени тази година на училища и общини. Осигурен е безплатен транспорт за близо 100 000 деца, които по 5 400 маршрута пътуват, за да получат качествено образование. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на училищното и предучилищното образование. По думите му предстои осигуряване на още автобуси, с които да се обнови транспортният парк на училищата и общините.

Проф. Цоков посочи, че расте броят на училищата, в които текат значителни ремонти със средства от национални и европейски програми. Над 116 училища и детски градини ще бъдат обновени със средства от Плана за възстановяване и устойчивост, ще се изградят и нови училища в София, Варна и Бургас. Министърът отбеляза, че стартират две нови програми (всяка с бюджет от 240 млн. лева). Те ще осигурят възможност за цялостна реконструкция на детски ясли, градини и училища, както и ремонти на физкултурни салони и спортни площадки. Заделят се и 100 млн. лева за ремонт на студентски общежития.

„Важна част е и разширяването на иновативната среда чрез изграждането на SТEM центрове и на училищни лаборатории за иновации“, акцентира проф. Цоков. Предстоят и обучения за учители за подобряване на уменията им за интегрално обучение на учениците. Акцент в дискусията бяха дигитализацията на образованието, осигуряването на средства за учителските заплати, повишаване на квалификацията на учителите, подобряването на резултатите на учениците, грижата за децата в детските градини и др.

В заседанието участваха зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова, началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска и представители на всички социални партньори: Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, Аспарух Томов, председател на Независимия учителски синдикат към КНСБ, Диян Стаматов, председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България, Асен Александров, председател на Сдружение на директорите в средното образование в България, Мария Каменова, председател на Българската асоциация на частните училища и др.

Споделете

GoTop