ПРИВЕТСТВИЕ НА МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ПРИВЕТСТВИЕ НА МИНИСТЪР ГАЛИН ЦОКОВ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Честит Ден на народните будители!

Поклон към всички будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност!

България е вероятно единствената държава в света, която чества подобен празник – в който се почитат заслужилите българи: просветители, книжовници и революционери. Традицията започва преди 101 години, когато министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски внася предложение и Министерският съвет приема 1-ви ноември да бъде обявен за официален празник – Ден на народните будители. В мотивите за своето предложение Министерството пише, че това е : ”Празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България”. През следващите десетилетия първи ноември се превръща във всенароден празник, почитащ делото на българските книжовници, революционери и учители водещи българите в стремежа им към образование и свобода.

Народните будители от периода на Възраждането и Освобождението са играли ключова роля в борбата за свобода, независимост, образователно и културно възраждане на българския народ. Затова този празник е време за възпоменание и благодарност към тях и техните дела в полза на България.

Но в този ден е важно да отдадем почит и на днешните будители – учители, университетски преподаватели, научни изследователи, хора на изкуството и откриватели на таланти, защото те са онези водачи, от които зависят тържеството на знанието и духовността, както напредъкът ни като общество и държава!

Важно е да чуваме и техния призив за промяна и развитие – във времето на високите технологии е нужно да се променяме във всичко, включително и в работата и отношението към децата, учениците и студентите ни. За да провокираме интереса към знание и наука, са нужни нови методи, креативност и иновативност. И много, много любов!

Честит празник на всички съвременни будители – учители, университетски преподаватели, изследователи, хора на словото и науката! Бъдете здрави и продължавайте да палите пламъка на българската просвета, духовност и култура!

Проф. Галин Цоков

Министър на образованието и науката

Споделете

GoTop