ПРИВЕТСТВИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

ПРИВЕТСТВИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, УЧЕНИ, КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ, ПИСАТЕЛИ,

СКЪПИ ДЕЦА, УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ,

Днес е хилядолетният празник на България. Единственият, останал като връзка между миналото и настоящето ни, който ни води към бъдещето. Езикът и образованието са ни съхранили през вековете, чрез тях се изграждаме като личности и те ни определят като народ. Те са и пътят на нашето развитие. Българската азбука, българският език и книжовност са спойката и опората на националната ни идентичност.

България не е само страната ни в нейните физически граници. Тя е навсякъде, където родители възпитават децата си в обич към България, учат ги на езика ни, помнят и следват традициите ни. Правят го от родолюбие и от желание да останат част от България. От тази България, която е невидима на географската карта. България на българския език. България като културно и духовно пространство.

Благодарение на Светите братя Кирил и Методий и техните последователи сме носители на уникална европейска и световна култура. Днес кирилицата е азбука на повече от 300 милиона души и 70 езика. Тя е нашето изключително богатство.

Малко народи имат основанието и привилегията да имат празник като 24 май. Малко са и онези, които могат да кажат, че тяхната азбука е в основата на писмеността на много други.

24 май е нашият празник. Най-светлият и обичан. Това е денят, в който се гордеем, но и почитаме и благодарим. Почитаме нашите просветители. Изразяваме благодарност на нашите учители, преподаватели, учени, културни дейци, писатели.

Благодарим Ви!

Днес повече отвсякога се нуждаем от Вас. На Вас разчитаме да пазим и утвърждаваме България на езика, културата и образованието. И заради Вас вярваме в светлите ни бъднини!

Честит празник!

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

Министър на образованието и науката

Споделете

GoTop