ПРИВЕТСТВИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ПРИВЕТСТВИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Скъпи дейци на образованието, науката, просветата и културата, учители, ученици и студенти, родители,

Днес е един от най-съкровените български празници, празник който докосва сърцето на всеки българин.

Избрали сме датата първи ноември, за да си спомняме будителите и да отправяме всяка година ясно послание към бъдещите поколения – да обичат родината си, корените си, героите си. Будител е символ, духовна категория, не просто дума – зад нея стоят незабравими българи. Това са всички, които успяват да пробудят със своя труд, идеи или пример стремежа към знание, към духовност и развитие.

Днес е и ден, в който трябва да отдадем заслуженото на учителите – като най-достойни техни последователи – да им покажем благодарността и уважението си. Уважението към учителите и утвърждаването на образованието като приоритет и висша ценност, трябва да е мисия на цялото общество. Затова сме длъжни да положим всички усилия, за да образоваме всяко българско дете. Да инвестираме в подобряване на качеството на преподаване и материалната база, в модернизирането на системата. Днес повече от всичко очакваме преподавателите в клас да са креативни, да вдъхновяват и подготвят хора, които ще бъдат създатели. На тях сме поверили най-ценния си ресурс – децата, и очакваме да провокират въображението им и любопитството им към света. Те трябва да ги подготвят за предизвикателствата на технологичния век.

Не трябва да забравяме, че в основата на образованието стои семейството. Затова като родители също трябва да сме отговорни за изграждането на позитивна връзка и взаимното уважение и доверие между децата, родителите и учителите.

Светът днес е динамичен и модерен, образованието и науката ни дават нови хоризонти. Правят ни свободни да избираме пътя си.

Пожелавам на всички здраве, будност и любознателност.

Честит празник!

Споделете

GoTop