ПРОЕКТИ ЗА ЧИСТОТАТА НА ВЪЗДУХА И ИЗСЛЕДВАНЕ НА БИОПОЛИМЕРИ СПЕЧЕЛИХА В СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ И ЕКОЛОГИЯ

ПРОЕКТИ ЗА ЧИСТОТАТА НА ВЪЗДУХА И ИЗСЛЕДВАНЕ НА БИОПОЛИМЕРИ СПЕЧЕЛИХА В СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ И ЕКОЛОГИЯ

Проектът за определяне на чистотата на въздуха чрез биоиндикатори „Дишай!“ на ПГ по дизайн „Елисавета Вазова“ в София спечели първо място в групата от VIII–XII клас по време на XXI Национално състезание по природни науки и екология В състезанието, чийто домакин беше Основно училище „Неофит Рилски“ в Габрово се включиха с 34 проекта ученици от 29 училища.

В малката възрастова група (V – VII клас) първи е проектът “Зелена химия“ на ОУ „Александър Георгиев–Коджакафалията“ в Бургас, при който учениците създават биополимер и изследват неговите свойства.

С „Алпинеум „Саръгьол“ (възстановяване на алпинеума близо до оригиналния му вид въз основа на етнографско проучване) на второ място при по-големите се класира екипът от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград.

На трето място са ПГ „Христо Ботев“ в Попово с проект „Здравословен хляб с квас – чудото на естествената ферментация“, в рамките на който са изследвани дрожди и бактерии, които причиняват млечно-кисела ферментация.

На второ място при по-малките е класиран проект „Кемтрейлс – митове и реалност“ от СУ „В. Левски“ в Троян, който представлява изследване на научни истини и заблуди, свързани със следите във въздуха, които самолетите оставят при полет.

Трети са СУ „Васил Левски“ в Севлиево с проект „Скритите съкровища на земята“, в рамките на който са изследвани различни видове минерали в земните пластове.

Състезанието се проведе в два кръга. Първият включваше постерна сесия, а вторият кръг – представяне и защита на проектите.

В STEM центъра на училището бяха представени проекти като палитра от „Крехките пазители на природата“ , през „Иновативен метод за качествено разпознаване на водни разтвори с екологична насоченост“ до „Защо мислим това, което мислим?“.

Споделете

GoTop