ПРОЕКТИ ЗА НАУКА И ИНОВАЦИИ ЗА 80 МЛН. ЕВРО СЕ РЕАЛИЗИРАТ В БЪЛГАРИЯ ПО ХОРИЗОНТ ЕВРОПА

ПРОЕКТИ ЗА НАУКА И ИНОВАЦИИ ЗА 80 МЛН. ЕВРО СЕ РЕАЛИЗИРАТ В БЪЛГАРИЯ ПО ХОРИЗОНТ ЕВРОПА

България е привлякла 80 млн. евро инвестиции по програмата на Европейския съюз за научни изследвания и иновации Хоризонт Европа през последните две години. Български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването на Националния информационен ден за Хоризонт Европа. На събитието присъстваха министър-председателят акад. Николай Денков и еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

Ключово е, че първото публично събитие на българския еврокомисар в България е свързано с програмата Хоризонт Европа, отбеляза министър Цоков. Той подчерта, че програмата е този финансов инструмент, който дава възможност да се реализират иновациите в техния пълен кръг – от идеята до внедряването в бизнеса. Програмата предоставя възможност за истинска колаборация между наука, бизнес и образователни институции, така че новите технологии и научните изследвания да бъдат водещи в политиката на Европейския съюз, посочи проф. Цоков.

Той изрази надежда, че по време на обсъжданията и дискусиите заинтересованите организации, образователни и бизнес институции, ще могат да получат нужните им отговори за това как успешно да кандидатстват в следващия период на програмата. Министърът благодари на представителите на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифрови технологии затова, че се отзоваха на поканата и могат да предоставят на българските организации и институции нужната информация за кандидатстване.

Националния информационен ден за Рамковата програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации Хоризонт Европа е посветен на дейностите по клъстери „Здраве“, „Дигитализация, индустрия и космос“ и „Храни“. На събитието във Федерацията за научно-техническите съюзи в София се представят възможностите за финансиране, които дава Хоризонт Европа и се предоставя информация за предстоящи конкурси по програмата.

Във форума участваха и заместник-министрите на образованието и науката проф. Генка Петрова, на електронното управление Валентин Мундров и на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов.

Споделете

GoTop