ПРОФ. ЧАВДАРОВА: ФИНАНСИРАНЕТО НА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СЕ Е УВЕЛИЧИЛО ДВОЙНО ОТ 2017 Г.

ПРОФ. ЧАВДАРОВА: ФИНАНСИРАНЕТО НА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СЕ Е УВЕЛИЧИЛО ДВОЙНО ОТ 2017 Г.

Финансирането на научни изследвания се е увеличило двойно от 2017 г. насам. Разбира се, ние като учени знаем, че това не е достатъчно. През тази година са предвидени 0,80% от Брутния вътрешен продукт за наука. Надяваме се това да се реализира чрез предстоящ проект, който трябва да бъде приет от Народното събрание. Това каза заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова по време на церемонията по връчване на грамоти за най-успешните научни проекти за 2022 г., организирана от Фонд „Научни изследвания”.

Отличени бяха по два проекта от 11 научни области -биологически науки, математически науки и информатика, медицински науки, науки за Земята, обществени науки, селскостопански науки, технически науки, физически науки, химически науки, хуманитарни науки, двустранно сътрудничество и национално съфинансиране по Европейската програма за сътрудничество в областта на научните изследвания (COST).

От наградените 22 проекта, 16 се ръководят от жени учени, отбеляза проф. Чавдарова. „Това е огромно постижение не само за нашата наука, но и в европейски план. В рамките на Европейския съюз това е една от основните цели– повече жени да се включват в науката и иновациите. Аз мисля, че в това отношение ние вече сме го постигнали“, коментира зам.-министърът на образованието.

Тя посочи, че все още имаме да догонваме останалите страни в ЕС. „Независимо от това все пак трябва да подчертаем, че наистина в последните години се инвестира изключително много в наука, научни изследвания и иновации“, подчерта проф. Чавдарова. По думите ѝ тези изследвания трябва да бъдат осъществени, така че да подпомагат бизнеса и развитието на обществото като цяло.

„Фонд „Научни изследвания“ продължава да финансира научни изследвания с фундаментален характер от една страна, а от друга страна да финансира и проекти на млади учени, което за мен е изключително важно. Ако ние не инвестираме в младите хора да ги запалим в научните изследвания, то няма как след това те да продължат това, което ние сме съградили до този момент“, допълни зам.-министърът на образованието и науката.

Списък на всички отличени научни проекти за 2022 г. можете да видите на сайта на Фонд „Научни изследвания“.

Споделете

GoTop